Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очна болница-Варна получи високоспециализиран апарат от "Българската Коледа"


Провеждането на скрининг за ретинопатия на всички недоносени и незрели деца е най-ефективният метод за ранно откриване и превенция на необратимите усложнения, но съществуват редица трудности за осъществяването му. Благодарение на благотворителната инициатива "Българската Коледа" варненската Специализирана болница по очни болести вече разполага със Система за неинвазивно диагностициране и проследяване на ретинопатия при новородени. Използването на тази апаратура не просто улесни работата ни, а е абсолютна необходимост, за да продължим да даваме светлина на детските очички, споделя с благодарност екипът на специализираната болница. А нейният управител проф.д-р Христина Групчева подчертава, че ретинопатията на недоносеното може да има много тежки последици. Едно на 5 хил. деца от общата популация има нужда от такъв високоспециализиран преглед. За съжаление, тъй като това са сравнително редки случаи няма установени по НЗОК пътеки и процедури, с които тези деца да бъдат обслужвани. Другият голям проблем е диагностично свързаните групи, които още не са въведени в България и тези деца са на практика пациенти на друго лечебно заведение (СБАГ"Проф.д-р Стаматов"-Варна). От тази гледна точка за нас е изключително трудно да инвестираме в нещо, което на практика дори не се случва при нас. Затова жестът на "Българската Коледа" е уникален по своя характер. Осигурената апаратура ни позволява да преглеждаме деца, които в началните етапи на своя живот лежат в СБАГ, както и да ги проследяваме в тяхното развитие, отбелязва още проф.д-р Групчева, която е  и председател на Българското дружество по офталмология.

Очна болница – Варна, обслужва очното здраве на болни от цяла североизточна България, както и осъществява скринирането, лечението и проследяването на недоносените деца от Неонатологично отделение – Варна. В този процес са включени неонатолози, офталмолози, сестринския персонал на Очна болница, акушерките от неонатологичното отделение, както и специализантите към катедрата по Очни болести и зрителни науки. Очна болница беше включена в изследователския проект FIREFLEYE - първото рандомизирано, контролирано, многоцентрово, международно проучване на деца с ретинопатия на недоносеното, което сравнява резултатите от лечението с anti- VEGF медикаменти и лазерната терапия. Работим по създаването на дигитална библиотека за подобряване на проследяването на децата, категоризиране на класификацията и статистическите данни, както и усъвършенстване на лечебния подход.

Счита се, че ежегодно 20 000 деца губят зрение поради ретинопатия на недоносеното  и това заболяване продължава да бъде водеща причина за предотвратима детска слепота в световен мащаб. До този момент са преминали две епидемии на заболяването. Първата епидемия през 40-те и 50-те години засяга предимно умерено недоносени деца,като деца с тегло при раждането под 1000г. не са оцелявали. Втората епидемия е през 70те години е свързана с оцеляването на недоносени, родени преди 28 ГС (гестационна седмица) и с тегло при раждането под 1000г. Счита се, че сега се намираме в „третата епидемия“ на ретинопатия на недоносеното . Тя започва в началото на 90-те години на XXти век и е комбинация от белезите на предходните две - висок процент на преждевременните раждания, което е съпроводено с оцеляване на деца с ниско и екстремно ниско тегло при раждането в съчетание с недостатъчно развитите скринингови програми и невъзможност да се обхванат всички застрашени деца.



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22