Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветнен Цветков: Всеки район трябва да има малък бюджет

| обновено на 12.12.23 в 15:39

Да бъде гарантиран един неголям бюджет на районните кметства, за да може бързо да се реагира при възникнал проблем и да не се чака разрешението на голяма община. Това е едно от предложенията, което ще бъде обсъдено с кмета на Варна Благомир Коцев, каза кметът на район "Одесос" Цветнен Цветков в предаването "В ефир сте". Проблемите на най-гъсто населения район са с мащаба на общоградски, категоричен е той.

По думите му логично е районът, в който се събират най-много данъци, да има финансов ресурс. 

Цветков посочи, че се скъсява дистанцията между подателите на сигнали за нередности и общината, тъй като вече във всеки район има дежурен служител, който денонощно приема съобщения.

С голямо предизвикателство започва мандатът на Цветков с разразилата се буря "Фредерик". Твърде бурно започнахме, беше голямо изпитание, призна районният кмет. Необходими са били бързи реакции и адекватни мерки за преодоляване на пораженията и осигуряване на безопасността на 90 000 души, припомни той.

Бързо е създадена организация за почистването на отломките от стихията, в която се включват и доброволци, каза Цветков. Листата обаче се оказват проблем, с който почистващата фирма трудно може да се справи, каза още районният кмет. Причините са липса на достатъчно хора и подходяща техника. Според него процесът трябва да се оптимизира. 

За модернизацията на Варна трябва да използваме нестандартни решения, категоричен е Цветков. Ние нямаме мащаба на финансиране като страни от Западна Европа. С 10 пъти по-малко средства правим онова, което очакваме да се получи като краен ефект, но нашите предприемачи успяват, коментира кметът на район "Одесос" и допълни, че бизнесът и хората са най-големият инвеститор. Коментарът му е в контекста на идеята и желанието на варненци Варна да има градска железница. Цветков подчерта, че морската столица има капацитета за изпълнението на този проект, но трябва пак да се търсят нестандартни решения и иновации, предвид особеностите на града.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Цветнен Цветков:




По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23

Наградиха медалисти от Националната олимпиада по астрономия във Варна

Ученици от Математическата гимназия във Варна, получили медали от Националната олимпиада по астрономия, бяха наградени от кмета на града Благомир Коцев и от Павел Попов - заместник-кмет по образование. Светослав Арабов и Ярослав Басков са обучавани в Народната астрономическа обсерватория с планетариум. Пристрастието им към астрономията и физиката..

публикувано на 23.05.24 в 15:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 15:13

770 секции в 60 държави за изборите 2 в 1

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Връчиха наградите "Варна"

На официална церемония в зала "Пленарна" на Община Варна днес бяха връчени наградите "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.  20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието днес.  Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май...

публикувано на 23.05.24 в 13:20