Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничен концерт, посветен на 10-годишнината от интронизацията на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан

„В навечерието на Рождество Христово“ в Държавна опера Варна

С концерта „В навечерието на Рождество Христово“ на 22 декември, 19.00, Държавна опера Варна отбелязва 10-годишнината от интронизацията на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан. По този специален повод екипът на оперния театър има привилегията да поднесе световната премиера на симфоничната поема „БРЯГ“, най-новата творба на известния композитор и диригент Мартин Георгиев. Българо-британският композитор Мартин Георгиев, отраснал в православната вяра в черноморския град Варна, въплъщава религиозни идеи в своя звуков свят, които формират един вид „вътрешна програма“ в неговото изкуство“, обобщава творчеството на композитора проф. д-р Луц Лесле в сп. „Das Orchester”. Това е „музика с небесно влияние“ допълва музикалното издание „Art Music Lounge“. В тази оригинална стилистика симфоничната поема „Бряг“ на Мартин Георгиев сътворява съкровен музикален разговор между Бог и хората, който в дните преди Рождество Христово пречиства и възвисява духовно.

МАРТИН ГЕОРГИЕВ е роден във Варна през 1983 г. Завършва НМУ „Добри Христов“ и с пълно отличие НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в специалностите: дирижиране при проф. Пламен Джуров, композиция при проф. Красимир Тасков и ударни инструменти при проф. Татяна Кърпарова. Завършва също дирижиране и при проф. Васил Казанджиев, за което е отличен с престижната международна стипендия за магистратура в Лондон. Защитава докторат по композиция в Кралската академия за музика и Университета на Лондон, в рамките на който развива иновативната композиционна техника „морфираща модалност“, която обединява основни принципи от теорията и практиката на българската и византийската православна църковно-певческа традиция.

Мартин Георгиев е щатен диригент на Кралския балет в Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон.

„В навечерието на Рождество Христово“ ще прозвучи още една творба с коледна тематика – симфоничната поема „КОЛЕДА“ от Димитър Ненов (1901-1953), един от най-ярките представители на българския музикален модернизъм от първата половина на XX век. Оригиналният и самобитен стил на Димитър Ненов проличава най-вече в симфоничната поема „Коледа“, която в концерта на 22 декември ще бъде интерпретирана от солистите Димитринка Райчева – сопран и Иво Йорданов – баритон, оркестъра и хора на Държавна опера Варна.

Музикалната програма на вечерта привлича и с емблематичния КОНЦЕРТ ЗА ЦИГУЛКА И ОРКЕСТЪР на Феликс Менделсон Бартолди (1809-1847). Характерните за Менделсон мелодичност, романтично настроение и дълбока емоционалност дават своя отпечатък и върху Цигулковия му концерт, на който солист ще бъде ДИМИТЪР БУРОВ. Бележитият цигулар и педагог, роден във Варна, е записал тази своя любима творба и на компактдиск със Симфоничния оркестър на БНР. 

„В НАВЕЧЕРИЕТО НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО“

Симфоничен концерт с диригент Мартин Георгиев

Солисти: Димитър Буров – цигулка; Димитринка Райчева – сопран и Иво Йорданов - баритон

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

В програмата:
Световна премиера на „Бряг“ – Симфонична поема от Мартин Георгиев
Феликс Менделсон – Концерт за цигулка и оркестър
Димитър Ненов – Симфонична поема „Коледа“


По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14