Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитан Георги Зайранов: Оркестърът на ВМС има благословението да изпълнява музиката, която харесва

Представителният духов оркестър на Военноморските сили на Република България ще изнесе традиционния си коледен концерт при вход свободен във Варна от 19 часа на днес, 22 декември, във Фестивалния и конгресен център. Диригент на оркестъра е капитан III ранг Георги Зайранов.

Ние имаме благословението и щастието да изпълняваме музиката, която харесваме. Музиката изпълнява ролята на това, която не може да се изкаже с думи. Ние, музикантите, сме наистина отдадени на това, което правим, подчерта в интервю за Радио Варна Зайранов. 

Той допълни, че Коледа е много специален празник за него. Където и да са децата ни, да са здрави, много здрави, допълни той. 

Всяка година в концерта на ВМС има по няколко произведения, които не са изпълнявали пред публика. Така ще е и тази година - две от произведенията са компилации върху музика на Йохан Щраус и на известни оперети от същия период. Тези пиеси са направени специално за оркестъра на Андре Рийо. Преди повече от 17 години той жъне голям успех с тях. Имах възможността да направя нов аранжимент, допълни Зайранов. Подготвени са и изненади за публиката на концерта, каза още Зайранов. Една от тях е участието на детския хор "Добри Христов" към Общинския детски комплекс във Варна с диригент Галина Станишева. В концерта ще се включи и София Иванова от Националното училище по изкуствата във Варна. 

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова с капитан III ранг Георги Зайранов:








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35
Даниел Стефанов

Политолог: Правителството е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция

Стабилното правителство е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция, отколкото европейските депутати. Това каза Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в изборното студио на Радио Варна. Българските партии трябва да развият усещане за коалиционност, защото няма в скоро време да има партия, която..

публикувано на 09.06.24 в 21:20

Яница Петкова, "Галъп": Преговорите за правителство ще са трудни

Следващият парламент ще е фрагментиран, разговорите за съставяне на правителство трудно ще се проведат. Това каза социологът Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" в изборното студио на Радио Варна. Това е най-ниската избирателна активност, която сме отчитали досега, посочи тя. Според нея за това са допринесли и нагласите..

публикувано на 09.06.24 в 21:10

Актрисата Весела Бабинова: Щастлива съм с професията, която си избрах

Популярната пиеса „Пистолет в торнадо“ на американската драматуржка Лорън Гъндърсън имаше своята варненска премиера с моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова под режисурата на Васил Дуев-Тайг.  В пиесата като ехо звучи Хамлетовият въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“. Историята ни среща с Анджела, жена на средна възраст в американско градче. Докато се..

публикувано на 09.06.24 в 10:30