Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Полуразпад" - стихосбирка на Мария Гетова

Снимка: Нели Станева
Мария Гетова е млада авторка, която вече има първата си поетична книга. Описва себе си преди "Полуразпад" като Мария Гетова без книга. Казва за себе си, че след издаването на книгата, е станала с една идея по-заета, защото си намира все нови и нови занимания. С които да бъде ангажирана.
"Мария Гетова преди "Полуразпад" също беше свързана с поезията. Но не беше свързана по този много практичен начин, обвързана с една книга." 
След издаването на една книга, съмненията по нейното съдържание не стават по-малко, твърди авторката.
"Човек продължава да е също толкова несигурен в това, което е успял да постигне. Въпреки някакви номинации, награди, рецензии. Винаги го има това съмнение, дали това е било най-доброто, което си можел да постигнеш. И всъщност го има големият въпрос - "Сега накъде?"
Отговорът е труден за откриване. Единственото по-ясно е, че става още по-трудно. Дори е по-вероятно съмненияа със следващата книга да станат още по-големи.
"Мисля, че след всяка книга ще го има това търсене на творчески глас и на това по какъв начин се надраства една книга, което също не е лесен процес."
"Полуразпад" е квинтесенцията на търсенията на Мария Гетова. А какви са те, чуйте от самата нея в звуковия файл.
Мария Гетова е родена през 1999 година в Русе. Поет и културолог, тя има публикувана поезия и проза в различни електронни списания. Носител е на втора награда на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. Дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“ излезе от печат през 2023 г. от издателство „Скрибенс“. Участва в Sofia Underground 2023 г. с двуезичен поетичен пърформанс с чехкинята Яна Орлова. Организатор и участник е в литературни четения. От 2018 г. работи в сферата на културата и има опит в организацията на събития, свързани с културна и международна дейност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20