Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D моделите, симулациите и изкуственият интелект

Втора година Георги Иванов изучава "Мехатроника" във Висшето военноморско училище във Варна. Интересува се от модели и нови начини на програмиране, автопилоти и дронове. Тези негови интереси го насочват към специалността "Мехатроника".

"Науката е нова. За първа година се изучава свободно. До миналата година само курсанти са я изучавали. Учим програмиране, имаме опит с дронове, ще учим 3D принтери, как се работи с тях. Какво можем да правим с тях. И общо взето по-малко сме взели, и от роботиката, за да можем ад вкараме една нова технология в България."

За жалост, продължава Георги Иванов, знанията биха му били полезни, но не и в България. Смята, че реализацията му е в чужбина.

"В конструирането на нови машини, които да функционират с автопилот, в създаването на малки макети или малки пластмасови джаджи за кола например, които могат да се направят само с 3D принтер. Не всичко е възможно да се направи, погледнато само от човешкото око. Понякога трябва да се види от дрон и да се маркира с 3D модел, за да се изгради макетна структура, с която можем да работим."

Единственото ограничение е въображението, категоричен е Георги Иванов. Повече от него чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22

Песента "Замирисва на море" вече с видео, звучи модерно с К.LINA

“Искаме да покажем на българите, че нашето Черноморие е великолепно и си заслужава да бъде посещавано! Определено трябва да върнем у хората любовта към родните солени вълни и златни плажове.” С това послание младата певица Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.LINA, отново ни изненадва приятно в хитов сингъл с Братя Аргирови...

публикувано на 26.06.24 в 16:25
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04

Филм за делото на монахиня Валентина в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ във Варна

Всеки последен четвъртък от месеца в Духовно–просветния център „Св. Архангел Михаил“ предлага безплатни прожекции. Този четвъртък, 27 юни, от 18 часа, ще може да гледате филма  за  монахиня Валентина Друмева . Подробностите от разговора на репортера ни Ваня Славова с отец Георги Стоименов-председател на църковното настоятелство на храма "Св...

публикувано на 26.06.24 в 09:55

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20

Организират воден празник за деца в неравностойно положение във Варна

Воден празник за деца в неравностойно положение под наслов „Мечтите могат да бъдат реализирани“ ще се проведе на 28 юни, от 10:00 часа, на Офицерския плаж (Втора буна). Събитието Jet Ski therapy се организира със съдействието на Община Варна.  Инициативатае специално организирана за деца с увреждания и проблеми с моториката на тялото. Те ще имат..

публикувано на 25.06.24 в 14:21

Безплатен фитнес за ученици от 25 до 28 юни във Варна

Дирекция „Спорт“ при Община Варна и Студентският спортен клуб към Икономическия университет във Варна осигуряват свободен достъп за ученици до фитнес залата на университета. Безплатните посещения могат да бъдат както индивидуални, така и групови, за цял клас, съобщават от общинския пресцентър.  Целта е да се стимулира двигателната активност на..

публикувано на 25.06.24 в 11:15