Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване за начинаещи

Преди и по време на празници се пътува най-много. Летища, автогари и жп гари гъмжат от хора, които се отправят към избраната от тях дестинация. Варненецът Янко Велков има стотици полети и е посетил над 100 държави на пет континента. Надали съществува универсален пътеводител, но все пак има ценни съвети, които хора като него може да ни дадат, когато тръгваме на път. 

Например, кое е най-удобното място в самолета и то особено когато часове наред ще си в него:

"За мен лично най-добре е да се сяда до прозореца. Особено на дълги полети ползвам стената на самолета за облегалка. Правя си якето на възглавница и спя. Повечето компании при дълги полети имат някаква форма на забавление. Гледаш филми, ето три филма са ти половината път, гледаш, спиш, ядеш, аз винаги си нося музика, нося си електронна или хартиена книга за четене," казва Янко Велков.


Самолетните билети в Европа станаха много достъпни с нискотарифните авиокомпании, но ако искаме да посетим държава от друг континент, ще ни излезе значително по-солено. Съветът на Янко Велков е да следим цените, защото редовно има и промоции:

"Ако нямаш конкретна дестинация, която държиш на всяка цена да посетиш, аз лично имам списък с някои, които желая повече от други и редовно следя за самолетни билети, проверявам как са сезоните на мястото. Сравнявам билети с различни авиокомпании, различни дати. Мога да подбера най-изгодните цени и това е ключовия фактор, защото ако искаш да пътуваш редовно и много, трябва да мислиш малко и за бюджета си," обяснява Янко.

Той предпочита по-икономичния тип пътуване - нощувки по хостели, пешеходни преходи и избягване на луксозни забавления. Посочва, че на много места се предлагат организирани екскурзии, на цени доста по-високи в интернет, отколкото на място. И още нещо важно. Винаги носи пари в брой на две различни места и поне две дебитни карти:

"Хавлията е задължителна, несесер с тоалетни принадлежности, тоест сапун, шампоан, четка за зъби и паста за зъби. Винаги си нося слушалки, не заемат никакво място, резервен телефон, нокторезачка и някаква храна за из път. И кафе, разтворимо, което да може да спаси положението, ако се натрупа твърде много умора," съветва Янко.

Янко казва, че в някои държави местната валута върви паралелно с американски долари, при което някои услуги се предлагат и в двете валути. В тези моменти пресмята кое му е по-изгодно. Силно препоръчва да се провери предварително дали сезонът в страната е подходящ за посещение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23
the_great_chinese_wall

До Китай и обратно

Всеки китаец трябва поне веднъж в живота си да посети Великата китайска стена, както и другите символи на страната с най-древна история, убеден е пътешественикът Пламен Узунов. Той за пореден път се потапя в китайската цивилизация. Впечатлен е от Великия китайски канал. Всеки е чувал за Великата китайска стена, но не всеки е чувал за Гранд канал, каза..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" подредиха в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са подредени в зала „Възраждане“ на Художествената галерия в добруджанския град. Изложбата представя уникални експонати, превърнали се през годините в символи на..

обновено на 02.05.24 в 14:05

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58