Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната основна заплата за старши учител става 1911 лева

Снимка: БГНЕС

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

“Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца”, каза министър Цоков, съобщават от МОН.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени близо 290 млн. лв. от държавния бюджет.

Новият Колективен трудов договор беше подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. д-р Янка Такева, председателя на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, председателя на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

За добрата съвместна работа със социалните партньори министър Цоков бе награден със златна значка от Синдиката на българските учители и плакет от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Отличията му връчиха председателите на двете организации - д-р Янка Такева и д-р Юлиян Петров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стабилизирана, но в тежко състояние, е пострадалата жена при инцидента край Аксаково (ВИДЕО)

58-годишната жена, която е в реанимацията на МБАЛ "Света Анна" във Варна, все още е на командно дишане, но вече е стабилизирана и към момента прогнозата за състоянието й е оптимистична. Това съобщи д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата. Има тенденции за подобрение на състоянието й,..

публикувано на 17.05.24 в 10:18

От днес е в сила почти тотална забрана за реклама на хазартни игри в България

Днес влиза в сила новият закон за хазарта, който въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт. Законът бе обнародван на 14 май в "Държавен вестник". Хазартните игри не могат да се рекламират в медиите, близо до учебни заведения и върху сгради, като за нарушителите са предвидени глоби в размер до 30 хиляди лева. Изключение ще са единствено..

публикувано на 17.05.24 в 09:33

Автотехническа експертиза ще установи скоростта при катастрофата край Аксаково

Военно-окръжна прокуратура води разследване след тежката катастрофа с участието на кола на служебната власт, при която загина един човек, а други двама са ранени. Инцидентът стана на входа на Аксаково в участък, където има ограничение на скоростта. Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала..

публикувано на 17.05.24 в 09:06

Пострадалата при инцидента край Аксаково остава в тежко състояние

58-годишната жена, която е настанена в реанимацията на болница "Св.Анна", все още е с опасност за живота.  Тя е в медикаментозна кома, но е стабилизирана, съобщиха от здравното заведение. Жената е претърпяла операция за отстраняване на далака, както и на левия й крак,тъй като е с тежка фрактура.  Стана ясно, че загиналият 63-годишен мъж е..

публикувано на 17.05.24 в 07:19

Зрелостниците се явяват на матура по БЕЛ

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на дъжавния зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 13 хиляди квестори. Началото на матурата е в 8.30 часа.  Зрелостниците трябва да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит - могат да я..

публикувано на 17.05.24 в 07:01

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  17.05.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на :..

публикувано на 17.05.24 в 05:59
Яйлата

Спиране на валежите и намаляване на облачността

През нощта валежите бяха слаби, от синоптичните станции количествата са под 1 литър на кв.м. мм, само в Шумен 3 литра на кв.м. Днес денят ще започне с облачно време и валежи от дъжд в Североизточна България. Постепенно валежите ще спрат, а по-късно и облачността ще намалее. Вятърът ще е слаб, следобед умерен от изток-югоизток Максимални..

публикувано на 17.05.24 в 05:55