Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призванието - пазител на ключа на църква

4
Снимка: Ангелина Досева (личен архив)

Църквата „Свети Пророк Илия“ в село Баня, община Несебър, е най-старият действащ православен храм в Бургаска област. Построена е през 1769 година от тогавашното християнско население на селището, а Свети Пророк Илия е патрон на селото. Отбийте се непременно, ако имате път на юг и се срещнете с един от пазителите на ключа за 350-годишната църква.

Повече от 15 години Ангелина Досева живее в несебърското село Баня. Не е родом от там. Художник е. Член е на църковното настоятелство. Касиер е на църквата в село Баня и дълги години е съхранявала ключа от храма.

"По стечение на обстоятелствата станах ключар. Преди години. Църквата дълго време не се отваряше. Възрастните жени, които стопанисваха църквата и се грижеха да почистват, да отварят по големи празници, остаряха и започнаха да търсят по-млади жени ад се заемат с това нещо. И тогавашната кметица Леля Янка просто ми се обади в един момент и каза - "Взимай ключа то църквата, защото няма кой друг да се грижи. Ти си най-близо, ти ще отваряш".


Допреди години в най-старата действаща църква в Сливенската митрополия "Свети Пророк Илия", камбаната е биела само при погребения.

"И когато отидох, и казах на кметицата дали няма най-после тази камбана да я чуем и по някакъв хубав повод, стига сме я чували само по погребения. и тя тогава всъщност ми даде ключовете."

Ангелина Досева се съгласява, а и живее току до църквата. След няколко месеца църковната камбана започва да оглася село Баня и по по празниците. Създадено църковното настоятелство.

"Когато на мен ми дадоха ключовете за първи път, ги приех просто, защото нямаше кой друг да го прави. Даже си казах дали трябва да се занимавам с църквата. Все едно не ми стигат другите работи. След като го споделих с познати и приятели, те казаха, че това е много отговорна дейност."


За ключарите на църквите се носят различни поверия и се смята, че длъжността им е свята. 

Продължението на историята можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47

От Бюрото по труда разясняват на открито за свободни работни места и схеми за заетост и обучение в Балчик

До 14.30 часа днес експертите са на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на Бюрото по труда. Разясняват възможностите за придобиване на нови умения. По електронен път с подаване на заявление могат да бъдат получени ваучери за обучения, напълно безплатно: за придобиване на квалификация, умения и кариерно развитие на заета и самонаети..

публикувано на 27.06.24 в 12:30

Българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния през май

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. или с 4.6% повече от май 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) намаляват с 2.4%, сочат данните..

публикувано на 27.06.24 в 11:22