Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителни дейности в двора на една от най-емблематичните сгради в центъра на Варна

Кованата ограда на една от най-емблематичните сгради в центъра на Варна е премахната и в двора текат ремонти дейности, видя репортер на Радио Варна. От информационната табела, поставена на временните заграждения, става ясно, че строителното разрешение е от месец март тази година, а строителната площадка е открита на 6 ноември. На терена се изгражда преместваем обект – зимна градина, а стоителството ще продължи шест месеца, става ясно още от табелата.

Оградата е изкована през 1924 година в новите железарски работилници зад Понеделнишкия пазар от варненски майстори, за къща, проектирана от елитен варненски архитект.

По повод строителните дейности, Николай Савов - председател на Варненско историко-архитектурно дружество „Наследство“, написа в социалните мрежи: Уважаеми г-н Кмете, Пред една от най-интересните и красиви къщи на гр. Варна, находяща се на бул. „Сливница“ № 20, е вдигната метална преграда, зад която очевидно текат ремонтни дейности. Това, че е свалена и прибрана някъде автентичната кована ограда, която ограждаше двора откъм южната му страна, означава, че намесата в архитектурата на този важен за варненци архитектурен паметник е мащабна и едва ли ще се ограничи с разхубавяване на двора. Никъде няма информационна табела за това какво се прави в границите на този архитектурен паметник, в никоя от електронните или печатни медии не е споменат ремонта и неговите параметри. И това поставя много въпроси, свързани както с отговорността за промените на този архитектурен паметник, така и с прозрачността на намеренията на възложителя и компетенциите на изпълнителя. Не е изключено започнатият ремонт да става в рамките на Закона и с всички произтичащи от неговото спазване изисквания, но варненци са наплашени от досегашното безотговорно отношение на Общината към паметниците на културата и очакват от новото й ръководство друго отношение. Във връзка с казаното Ви моля да изискате от проектантите и изпълнителите на ремонта поставянето на информационна табела с кратък, но изчерпателен текст за това какво се прави в границите на архитектурен и културен паметник на бул. „Сливница“ № 20.

Публикацията на Николай Савов е от вчерашния ден, а днес стана ясно, че информационната талела за строежа вече е поставена.

Снимки: Доротея Николова, Николай Савов
По публикацията работиха: Доротея Николова, Валери Великов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

През октомври започва работа по два големи обекта на ВиК.  Става дума за входа на Варна от АМ „Хемус“ (кръстовището на „Двете кули“ ) и главния път към курортните комплекси – участък от бул. „Княз Борис I“.  Началото на дейностите там се отлага с няколко месеца заради активния туристически сезон, след което темповете трябва да бъдат засилени...

публикувано на 10.05.24 в 14:52

На 18 май откриват туристическия сезон във Варна

С безплатен концерт и пешеходен тур на 18 май, неделя, ще бъде открит туристическият сезон във Варна.  Община Варна традиционно дава старт на летния туристически сезон. През тази година програмата включва концерт с лазерно шоу и специални ефекти, както и безплатен пешеходен тур. Откриването на сезона ще бъде на 18 май, като денят не е избран..

публикувано на 10.05.24 в 14:06

От МВР издават удостоверения за гласуване при липса на лична карта

Удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност ще издават от МВР, за да могат притежателите им да упражнят правото си на глас. Звената „Български документи за самоличност“ при Областната дирекция на МВР Варна ще съдействат на хората, които..

публикувано на 10.05.24 в 11:42

Корабът "Руен" вече е във Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Корабът "Руен" на Параходство "Български морски флот" вече е във Варна и е на ремонт. Това съобщи капитан Александър Калчев - изпълнителен директор на параходството.  Припомняме, че корабът беше отвлечен от сомалийски пирати на 14 декември миналата година и в средата на март 2024-а , с помощта на индийския военен флот, беше освободен, а седемте..

публикувано на 10.05.24 в 11:35

Данъчни, митничари и полиция влизат в складовете на "Лукойл"

От днес в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД започнаха контролни действия. В проверките участват съвместни екипи от служители на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" – МВР, Главна дирекция "Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция "Държавен..

публикувано на 10.05.24 в 10:51

Маркет Линкс: Пет партии влизат в следващия парламент

Ако изборите бяха днес, пет партии се очаква да влязат в парламента. Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от  bTV  и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април - 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара..

публикувано на 10.05.24 в 10:49

Варненски прокурори със становище до правосъдното министерство заради проекта за Закона за съдебната власт

Прокурорите от Апелативната прокуратура във Варна са изпратили становище до Mинистерството на правосъдието по повод проекта за допълнение на Закона за съдебната власт. Според тях проектозаконът е изготвен без съгласието и без да се вземат под внимание критиките по време на изработването му.  Прокурорите настояват да се изчака произнасянето..

публикувано на 10.05.24 в 09:10