Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметниците на културата изчезват, докато Варна 10 години чака одобрението им

Бившият главен архитект Виктор Бузев в интервю за Радио Варна

Снимка: varna.bg

Списък, включващ 600 сгради паметници на културата във Варна, предложен за актуализация в Министерството на културата през 2015 година, все още не е одобрен. Междувременно за 10 години от него са извадени 12 сгради, а 10 от тях вече са ликвидирани.

Това съобщи бившият главен архитект на Варна Виктор Бузев. Проблемът е, че когато няма актуален списък с режими за паметниците на културата - няма правила. Когато няма правила, идва наред импровизацията, а българите са много добри в това - своеволни цветове, стиропори, дограми, коментира Бузев. 

По думите му е редно такъв списък да бъде обновяван периодично. За тези близо 10 години и други сгради придобиват статут на паметници на културата - исторически събития, изминали са определен брой години. Най-малко това са годините, които са между различни социални и икономически събития, които са се случвали в страната, каза той, визирайки и комунистическите сгради. Голяма част от тях могат да влязат в такъв списък, те имат всички белези, представители са на строително-архитектурната и инженерна мощ на една епоха, която е отминала и е исторически позната като епоха. Нормално е нейните сгради и символи да придобият такъв статут, категоричен е архитектът.

Основният фактор за опазване на паметниците на културата са собствениците, подчерта Бузев. 

Наследниците да разберат с каква ценност разполагат и какъв дивидент могат да черпят от имота си, а не само от разгънатата застроена площ на квадрат. Това е начинът сградите да не пустеят и да бъдат оставяни до състояние на саморазруха, смята Бузев.

Тромавите процедури за укрепване, реставрация или аварийни ситуации, при които падат елементи от фасадите, оставят сградите дълго с издигнати скелета, които пречат на придвижването по тротоарите. Това са т. нар сгради, които са в опасно аварийно състояние. Те застрашават живота и здравето на минувачите, посочи бившият архитект. Таксите за ползване на тротоарно право, които трябва да са стимул за по-бързо приключване на ремонтните дейности, не са ефективна мярка, посочи още Бузев.

Бившият главен архитект на Варна е привърженик на принципа на контраста при реставрирането на сградите и даде няколко примера, в които автентичната архитектура е съчетана с модерни решения.

Виктор Бузев коментира и един от последните случаи, разбунил част от варненската общественост - този за премахването на кованата ограда на една от емблематичните сгради в центъра на града - между бул. "Сливница" 20 и ул. "Петко Каравелов" 1: 

На въпрос дали ще се върне на работа в Община Варна, след като беше отстранен от длъжност, Бузев отговори: "Да, надявам се, че Съдът ще отсъди в моя полза делата, които водя срещу заповедите на бившия кмет. Тогава ще се срещна с новото ръководство и ще се разберем. Ако Съдът прецени, че трябва да се върна, ще се върна". Той поясни, че за момента Върховният административен съд е постановил, че е незаконосъобразно решението за временното му отстраняване от длъжност. "Август получих и дисциплинарно уволнение, за което също водя дело. В момента то се намира във Варненския административен съд. Януари предстои последно заседание във Варненския съд и оттам нататък ще видим дали ще се стигне до Върховен и т.н. Може би ще е тази година", допълни Бузев. 

Цялото интервю с  Виктор Бузев може да чуете в прикачения звуков файл:





По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Трябва да говорим за Брюксел като за наша отговорност

Вместо да говорим за Брюксел като за нещо далечно, трябва да говорим за него като голяма отговорност и наше участие в решението на големите проблеми. Живеем в нова ситуация, геополитически светът е много по-различен от последните избори. Ние трябва да бъдем част от решението, което ако не го направим, ще бъдем, част от проблема в бъдещето развитие на ЕС...

публикувано на 06.06.24 в 08:10

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15