Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязкото застудяване - как се отразява то на сърцето ни и какви са съветите на кардиолозите?

Снимка: pixabay.com

Да не променяме терапията си и ако дозировката на лекарствата за кръвно налягане през лятото е била намалена - да върнем старата през студените зимни дни. Този съвет даде в предаването "Новият ден" кардиологът д-р Ирена Русинова. 

Предстои захлаждане, а с него идват и проблемите за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. Хипертониците, хората с исхемична болест, анемия и диабет са изложени на най-голям риск, предупреди специалистът. Студът е сериозен сърдечно-съдов фактор, особено за по-възрастните пациенти, допълни д-р Русинова. 

Ниските температури се понасят по-лесно от по-едрите хора, а възрастните трябва да спазват определени правила, за да не се окаже застудяването рисков фактор за здравето им. Те трябва да са облечени добре, с памучни дрехи и с по-широки зимни обувки. Важно е да приемат топли течности - чайове и супи, а когато се приберат на топло, затоплянето да става постепенно. Търкането на замръзналата област е погрешно, подчерта кардиологът. 

Какво се случва с тялото ни при излагане на студ?

Кръвоносните съдове се свиват (рецепторите за студ са разположени много близо до повърхността на кожата). По този начин става преохлаждане на крайните части на тялото, а кожата измръзва, ако охлаждането продължи. Студът свива и коронарните съдове. Когато при исхемистите тези съдове са запушени, започват анаболни процеси, появява се недостатъчно оросяване, което води до сърдечно-съдови инциденти. 

Какви са белезите при сърдечно-съдов проблем и кога имаме нужда от спешна помощ?

Ако при излизане на студ усетим болка зад гръдната кост - като стягане или като приседнала ябълка - и това продължи на пристъпи, трябва да търсим лекарска помощ. Това е тест за стенокардия и по този начин може да се открие сърдечен проблем, без да са усещани подобни симптоми преди това. Други белези за наличие на проблем, който изисква бърза лекарска намеса, са схващането на челюстта, задухът и прилошаването. 

За сърдечно здравите хора рязкото падане на температурите не би трябвало да окаже такова влияние, защото човешкият организъм е перфектна машина, която би трябвало да се справи с всички температурни промени, допълни д-р Русинова. 

Съветите на специалиста чуйте в прикачения звуков файл:





По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37