Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християн Петков: Вече година отчитаме траен спад в броя на онлайн обявите за работа в IT сектора

Християн Петков
Снимка: Радио София

В последния месец на 2023 г. обявите за работа са намалели с 19% спрямо предходния месец. Според ежемесечния анализ на една от компаниите за предлагане на работа, това е спад от близо 7000 предложения на месечна база, като общият брой на обявите е около 30 000. Традиционно през декември се наблюдава рязък спад на обявите за работа вследствие на почивните дни по време на коледните и новогодишни празници. В резултат от тях редица работодатели преустановяват публикуването на работни позиции онлайн. Това коментира в интервю за Радио Варна Християн Петков - оперативен директор на компанията. 

На годишна база е отчетен ръст – обявите за работа са с 9% повече спрямо същия период през 2022 г., като почти във всеки един от секторите се наблюдават повече предложения спрямо миналата година.

Като ефект от резкия спад на обявите през месец декември във всеки един от секторите се отчита двуцифрен спад. Най-голям продължава да бъде той в сектор „Търговия и продажби“ (1520 предложения по-малко, 17% спад), следван от „Производство“ (1510 предложения по-малко, 25% спад) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (740 предложения по-малко, 13% спад). Следват секторите „Административни и обслужващи дейности“ (610 предложения по-малко, 15% спад), „Логистика и транспорт“ (540 предложения по-малко, 14% спад), „ИТ“ (500 предложения по-малко, 15% спад), „Строителство“ (440 предложения по-малко, 22% спад), „Здравеопазване и фармация“ (390 предложения по-малко, 19% спад), „Счетоводство, одит, финанси“ (370 предложения по-малко, 19% спад) и „Маркетинг и Реклама“ (300 предложения по-малко, 22% спад)

На годишна база се наблюдават по-голям брой обяви спрямо същия период през 2022 г. Изключение правят секторите „Маркетинг и реклама“ и „IT“, в които има годишен спад от съответно 1% и 34%.

Според анализа на HR компанията и кариерния сайт, основна промяна в дяловото разпределение се отчита отново в сектор „IT“ – той e заемал второ място по дял на предложенията през м. декември 2022 г. с 15%, а през същия месец в 2023 г. е вече на 6-о място с 9% дял.

Разпределението на обявите при останалите сектори през декември е почти същото като при останалите месеци в годината: на първо място е сектор „Търговия и продажби“ с 25%, следван от секторите „Производство“ (15%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%). Следват секторите „Административни и обслужващи дейности“ (12%), „Логистика и транспорт“ (11%), „ИТ“ (9%), „Здравеопазване и фармация“ (6%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (2%).

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 19% спрямо предходния месец. Общият брой на този тип предложения е 2600, като от началото на годината те са с 43% по-малко и с 23% по-малко спрямо м. декември 2022 г..

Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 10% от предлагането през. м декември.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 52% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (18%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (8%).

Подробностите чуйте от разговора на Валерия Василева с Християн Петков - оперативен директор на компания и кариерен сайт за предлагане на работа:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20