Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перипетиите на един варненец с общинския „паяк“

Как работи синята зона във Варна? 9-и януари, в 7 часа сутринта. Работещо семейство с дете осъмва с гараж, блокиран от кола, паркирана отпред. Това пренарежда драстично организацията на целия им ден, докато колата в нарушение престоява пред гаража им до два следобед. 

Шофьори паркират редовно върху забранителната жълта начупена маркировка, понякога за часове наред. А живеещите в синя зона са принудени  да търсят услугите на общинското средство за репатриране тип "паяк". Припомняме, че забранителната маркировка беше положена заедно с разчертаването на синята зона. 

"Пред гаражите ни, обозначени като такива, вкл. със знак В27, често паркират коли. Понякога водачите оставят номер за връзка, по-често не го правят, но винаги обясняват, че са спрели "само за малко", когато се появят". Това разказаха, живеещи в центъра на Варна. Само от началото на т.г. са викали "паяка" няколко пъти. Последно, на 9-ти януари, когато г-н Георгиев осъмва с блокиран гараж от брандиран автомобил на таксиметрова фирма. Звъни първо в централата й, откъдето обясняват, че ще пробват да се свържат с шофьора, но без резултат. Собственикът на блокирания гараж звъни на "паяка", откъдето служителката му обяснява, че и петте машини в момента са спрени за ремонт, като последната се е повредила на 7-ми януари, неделя. Тогава мъжът звъни в 1 РПУ на МВР по район, откъдето изпращат патрулка и водачът в нарушение получава фиш под чистачката. Потърпевшият, обаче остава в капана на неработещия паяк до около 14 часа, когато пристига водачът на автомобила, паркиран пред гаража му. 

Отказ от оператора на паяка да изпрати съоръжението Георгиев получава седмица по-рано, на 2-ри януари. Причината - не е съгласен с условието да отвори гаража си да може инспекторът да го снима, с което да удостовери, че се използва по предназначение. Сигналът му е приет, но не е активиран, както разбира час по-късно. Служителят се позовава на наредбата и вътрешни правила. "Вътрешните правила няма как да ги знаем, но наредбата е общодостъпна. Причината за това, доколкото знам от предишни посещения на екипите им, е че много от репатрираните подават жалби в съда, което принуждава инспекторите им да се явяват на дела, затова се налага да имат солидни доказателства", сподели Георгиев. Той все пак се съгласява да осигури достъп, паякът идва и инспекторът констатира автомобил спрял в нарушение. Шофьорът на техническото средство, обаче отказва да влезе в пресечката с аргумента, че няма да може да излезе"Това е пресечка, която в единия край е задънена. Преди това съм имал други случаи, при които са идвали, паякът влизаше на заден ход, в случая избра да влезе на преден и каза, че ще влезе, но няма да може да излезе", сподели още потърпевшият. Георгиев получава съвет да звъни в полицейското управление по район, на дежурния в общинска полиция или на тел 112.  

"Не ми е докладван случай, в който са карали самия собственик да докаже, че е гараж. Принципно няма такава инструкция към колегите". Така коментира поставените проблеми директорът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов. Габаритите на самите машини са такива, че има случаи в които нямаме техническа възможност да се влезе. Тогава се пише доклад и ние проверяваме. Има места с надвиснали клони, кабели и т.н. Но, това не е толкова често, каза Иванов. Той коментира и случаите, в които водач, паркирал в нарушение, се появява при идването на паяка:

Когато „паякът“ е дошъл на адрес и тогава нарушителят се появи трябва служителите на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ да му наложат глоба в размер от 30 лв., независимо дали са започнали да му слагат скоба или все още не са, щом вече са на адреса. Така е по наредбата на Общински съвет-Варна. Това са 10-15% от случаите, при които са платили на място. Ако автомобилът вече е вдигнат на платформата и са вдигнати стабилизаторите, тогава задължително се извозва до паркинга за репатрирани автомобили, категоричен беше Младен Иванов. 

Припомняме, че след като Радио Варна оповести проверката си по сигнала, кметът Благомир Коцев разпореди проверка по случая, както и цялостен анализ от дирекция „Управление на собствеността“ на състоянието на автопарка на Общината. Навярно проверката ще разкрие и какъв е размерът на пропуснатите ползи от Община Варна за времето, в което "паяците" не са работили. Както и от описаната практика на престой и паркиране в нарушение в синята зона на града. 


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43

Детски рисунки красят прозорците на Община Варна за 1 юни

В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, във Варна беше открита изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. Рисунки, изобретения и приложни произведения на варненски деца на възраст между 3 и 7 години, са изложени върху самите прозорци на сградата на Община Варна и на Информационния център, който се ползва от граждани...

публикувано на 31.05.24 в 17:30

Отличиха най-хубавите междублокови градинки във "Владиславово" (СНИМКИ)

Оцениха труда на жители на кв. "Владислав Варненчик", превърнали междублоковите пространства в райски кътчета.  Първа награда в конкурса „Пъстро и създадено с любов" за оформяне на пространството пред блоковете в район „Владислав Варненчик“ във Варна спечелиха жителите на блок 205, вход В, второто място е за Геновева Христова от блок 222, вход 3, а..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Десетки награди за студентите в ТУ-Варна

Десетки са наградите, получени от студентите в Техническия университет във Варна през тази година. Висшето училище се гордее със студентите, заели призови места в националните олимпиади по програмиране, математика и електроника. „Имаме студенти с много добри прояви в областите на спорта и на изкуството“, каза за Радио Варна ректорът на..

публикувано на 31.05.24 в 11:15

"Българските птици през очите на един поляк" в Шабла

Изложбата „Българските птици през очите на един поляк“ ще бъде открита днес в Зеления образователен център в Шабла. Автор на експозицията е посланикът на Република Полша в България д-р Мачей Шимански. Жителите и гостите на Шабла ще имат възможността да разгледат изложбата от фотографии на д-р Шимански, която ще бъде открита официално тази..

публикувано на 31.05.24 в 10:44

31 май - Световен ден без тютюнопушене

Мото: „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13- 15 години използват тютюн.  В..

публикувано на 31.05.24 в 06:15