Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милушева: Обичам да срещам себе си при среща с непознатото

Емилия Милушева е истински пътешественик. Тя обикаля света, търсейки събитийни места, такива, които да надраскат душата и с преживявания. 

Описва пътуванията си, за да не ги забрави и за да ги сподели с "търсачи" като нея. Всеки може да изкачи своя малък Еверест, ако се изправи срещу страха си, смята Емилия. С всяка стъпка по хоризонта, с всяка среща с чужди култури и с тази невероятна природа на нашата прекрасна Земя човек се влюбва във всичко, което е около него, удивлява се на всичко, което природата е създала и се ражда една любов към нашия прекрасен свят и още по-голямо желание да го опознаваме - казва пътешественичката.

„Да погалиш хоризонта“ излезе от печат в края на 2023-та. Това е втората книга на Емилия Милушева, след дебютната й „Да пребродиш хоризонта”, която бе издадена през 2020 година. С „Да погалиш хоризонта” Емилия Милушева ни отвежда до далечни и непознати земи, като Колумбия, Уругвай, Нова Зеландия, Сингапур, Коморските острови, Вануату, островите Сокотра, Галапагос, Бали, Реюнион, Гуам и Нова Каледония.

"Тази книга е втората ми среща с вас. Преди две години се хванахме за ръце и заедно бродихме по ледените степи на Антарктида и Южна Джорджия, запознахме се с великолепието на малкото кралство Бутан, влязохме в домовете на изключително екзотичните племена в долината Омо в Етиопия, поживяхме като истински колонизатори сред чаените плантации в Шри Ланка, брулиха ни ураганни ветрове в Патагония, насладихме се на изяществото и артистичността на автентични гейши в Япония, наблюдавахме безмълвно гигантските каменни великани на Великденския остров, любувахме се на океана и звездите под Южния кръст...

С настоящата книга отново ще се разходим до любопитни кътчета на нашата планета, някои неописани досега от български пътешественици. Затваряйки очи и досега с лекота изплуват спомените ми за огромните Драконови дървета на остров Сокотра, които плачеха с червени сълзи! За Маори със страховити, татуирани лица, чиито гласове препускаха в неспирен бяг през сънищата ми... За огнената стихия на вулкана във Вануату, която изгаряше тялото ми и превръщаше сетивата ми в клокочеща лава... 
За галопиращия по петите ми страх, когато трябваше да се закрепям и изкачвам 400 метра отвесна скала без никаква подготовка... За оня полудял от мощта си ураган в Индийския океан, който превърна няколко острова в банкрутирало пространство... За онези малки, черни чудовища насред Пасифика, които се превърнаха в едни от най-симпатичните ми приятели... За златната душа на Мианмар и неговите изящни храмове..."
Емилия Милушева беше гост в предаването на Радио Варна за култура "Гравитация нула", Светлана Вълкова разговаря с нея: 
Емилия Милушева завършва Езикова гимназия с преподаване на немски език „Гео Милев“ в Добрич. През 1990 г. се дипломира с магистърска степен в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност българска и немска филология. До 1994 г. работи в радио „Свободна Европа“ в София. Междувременно завършва Международни икономически отношения в УНСС. Заради работата на съпруга си живее няколко години във Виена, а след завръщането си в България става представител на немска търговска фирма до 2006 г. От 2007 г. до есента на 2022 г. живее със семейството си в Африка. През това време се занимава с благотворителни проекти и инициативи, участва в организацията на събития, представящи културата на различни страни по света. В момента живее в Рим, Италия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15