Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на икономиката: Варна има всички предпоставки да привлича инвестиции (ВИДЕО)

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и кметът на Варна проведоха работна среща, на която обсъдиха икономическо и индустриално развитие на региона. Варна има всички предпоставки да привлича инвестиции, каза Богданов. Изграждане на индустриални зони и привличане на кадри ще са сред приоритетите.

Пловдивският панаир е един от ключовите активи на държавата. Акциите на Варна трябва да се върнат в Министерството на икономиката, подчерта той. Трябва да е ясно на обществото, че това е стратегически актив. Искаме Панаира да продължи в този капацитет. И вратите му да са отворени. Да създадем едно място, което да е вратата на българската индустрия пред света, каза още той. Няма да се откажем държавата да бъде мажоритарен собственик на Панаира, категоричен е министър Богданов. Въпросът е един от ключовите приоритети на министерството, каза още той. 

До края на март Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир са договорили министър Богданов и кметът Благомир Коцев. 

Богдан Богданов припомни как акциите на дружеството са били прехвърлени на Община Варна: "Имаме решение и на Общинския съвет те да бъдат върнати. В продължение на години то не е изпълнено. И тук не говорим за финансова трансакция. Ние сме готови да помогнем на Община Варна, ако тя има конкретен казус с дружеството. Държавата застава зад този проект и ние няма да се отказваме от усилията държавата да е мажоритарен собственик на Пловдивския панаир. Тук въпросът не е дали. Въпросът е кога. Това ще се случи. Ние трябва да мислим как община Варна ще се развива като икономически център". 

По-късно министър Богданов ще се срещне и с областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева. 

Кметът на Община Варна Благомир Коцев съобщи подробности във връзка с казуса с т. нар. "Дупка" във Варна. Очаква се ликвидация на дружеството, надяваме се това да се случи в рамките на тази година, подчерта Коцев. Той допълни, че е получил за това уверението на юристи. Това означава, че Община Варна ще влезе във владение на територията, която ще стане общинска собственост. Става дума за терен от около 3 декара, уточни Коцев. Там има и около 900 кв. м. терен, който е частен. Въпрос на преговори е с частното лице, каза още кметът на Варна. След работна среща са набелязани възможните сценарии във връзка с тази собственост, каза Благомир Коцев. Ние трябва да реализираме този проект. Още повече, че аз обещах на варненци да се допитам до тях. Най-вероятно това ще бъде един от първите референдуми - този, свързан с "Дупката" във Варна, подчерта той. Ние ще преговаряме със съответния собственик на частния терен там, за евентуално изкупуване, за да може Общината сама да реши как да реализира този обект, допълни Коцев. 

На въпрос на Радио Варна за бъдещето на сградата, където до скоро се помещаваше Руското консулство, Коцев отговори: "Дадох указания да се изпрати писмо до Министерството на външните работи тази сграда да бъде прехвърлена на Община Варна. Въпрос на преговори е, но ние сме поискали собствеността и управлението ѝ. Има различни функции, които тази сграда може да изпълнява. Има вече заявка от библиотеката - че те биха искали да се помещават в тази сграда, което има логика. Те имат нужда от повече пространство за съхранение на книгите и архива си. Но нека изчакаме отговора на министерството". 

Цялата пресконференция след срещата на Благомир Коцев и Богдан Богданов вижте във видеото:







По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждовен понеделник

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми. Ще духа до умерен северен вятър. Максимални температури между 13° и 18°, за Варна около 15°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 15°-16°. Изгрев на..

публикувано на 13.05.24 в 05:45

Адресите без ток

На 13.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Анастасия Железкова 51, 53, 55, 57, 59, 61, ул. Д-р Басанович 53, 55, 57, 59, 61, ул. Ген. Стефан Тошев 36, 38, ул. Джеймс Баучер 2, 4, ул...

публикувано на 13.05.24 в 05:00

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 12.05.24 в 17:05

Недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на..

публикувано на 12.05.24 в 11:49

Държавата и общината обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Община Варна и областната администрация обединяват усилия, за да възродят манастира "Св. Богородица " в местността Караач теке край града. Това потвърдиха областният управител проф. Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев. Проф. Казимир Попконстантинов, откривател и проучвател на комплекса, заяви, че ще бъде възродена и идеята в Деня на..

публикувано на 12.05.24 в 11:19

Дадоха старт на Маратон Варна

Кметът Благомир Коцев даде старт на Маратон Варна. Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в състезанието, което започна днес на площад „Независимост“ в морския град. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км. В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра –..

обновено на 12.05.24 в 11:04

Следобед ще вали

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки!  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по-голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър, сутринта от северозапад и север, следобед ще се..

публикувано на 12.05.24 в 06:52