Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на март Община Варна ще върне на държавата акциите от Пловдивския панаир

Снимка: БГНЕС

До края на месец март се очаква община Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир на държавата. За това са се договорили министърът на икономиката Богдан Богданов и варненския кмет Благомир Коцев.

Към днешна дата акциите на Варна в Панаира са блокирани, тъй като Апелативният съд в София наложи по искане на Богданов запор върху тях в края на септември миналата година. 

До края на годината дружеството, което беше създадено за стопанисването и застрояването ѝ преди повече от 15 години – „Търговски дом“ АД, ще бъде ликвидирано, каза Коцев. Площта на Дупката е около 3 дка., от които 900 кв. м. е частна собственост. 

Министър Богданов припомни, че общината е получила безвъзмездно акциите на Пловдивския панаир, за да ги прехвърли в частното дружество, което стопанисва т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна. Има решение на Общинския съвет, което от години не е изпълнено, посочи министър Богданов, според което акциите да бъдат върнати на държавата и изрази удовлетвореност, че има разбирането на новото ръководство на общината за връщането на акциите.

Кметът Благомир Коцев заяви, че Община Варна работи активно по разрешаване на казуса с т. нар. Дупка. По думите му, в рамките на тази година се очаква ликвидация на дружеството, което означава, че Общината ще влезе във владение на територията, която е около 3 декара. На терена има и близо 900 квадратни метра, които са частна собственост. Администрацията вече води разговори със собственика им, относно решаване на казуса, обясни кметът. Според него единият начин е собственикът да реализира свой обект на терена си, но той не би бил приемлив за общината, а другият начин е общината да компенсира собственика – въпроси, по които все още се дискутира.

Обещах на варненци, че ще се допитам до тях как да се процедира по отношение на Дупката, припомни Коцев и уточни, че или ще бъде направено широко обществено обсъждане по темата или местен референдум, за да се чуе волята на гражданите.



От Община Варна ще изпратят искане до Външно министерство възможно най-скоро, сградата на бившето Руско консулство на ул. "Македония" са бъде предоставена за стопанисване от Общината.

Припомняме, че договорът за наем, сключен между ведомството и представителството, изтече на 1 ноември, след което тя стои празна и заключена. Още тогава Радио Варна изпрати питания до Външно министерство, касаещи както продължителността на договора за отдаване на сградата под наем, така и за наемната цена, която е плащана за срока на договора. В питането си поискахме още и информация кога са актуализирани цените на наема и с колко, както и какви са плановете на МВнР за сградата, ако има такива, но и до момента нямаме отговори на питането си. Подробностите чуйте в звуковия файл: 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екоминистърът Петър Димитров: Незаконни зауствания в дерета замърсяват Шокъровия канал (ВИДЕО)

Незаконни зауствания в дерета отвеждат фекално-битови отпадъчни води в Шокъровия канал. Това показва проверка на компетентните органи, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който инспектира съоръжението. Мониторингът показва, че има замърсяване в канала, който е водосборен само за дъждовна вода. Министърът е разпоредил Регионалната..

публикувано на 07.06.24 в 10:45

Нова измама: Съобщения от Индонезия и Филипините в WhatsApp застрашават личните данни

Мащабна кампания за измами превзема приложението What s App и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“.   "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello" . Това са някои от стартовите съобщения, с които измамниците..

публикувано на 07.06.24 в 10:43

Тежък инцидент: Бързият влак Варна - Мездра уби работник на БДЖ в Плевенско

Бързият влак Варна - Мездра блъсна двама работници на БДЖ, единият от тях е загинал на място. Инцидентът е станал снощи около 22 часа на ЖП секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско. Влакът е потеглил в 16.35 ч. от Варна вчера, съобщава БНТ. Фаталният инцидент става по време на работа на подбивна машина, поддържаща железопътния път...

публикувано на 07.06.24 в 10:34

До 20 юни възстановяват движението по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“

До 20 юни уличната настилка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“ ще бъде възстановена до носещия слой, което ще позволи пускане на автомобилното движение, съобщават от общинския пресцентър. В участъка преди 45 дни е приключило полагането на водопровода и битовата канализация, тръбопроводите са засипани, изградени са..

публикувано на 07.06.24 в 10:09

Учени ще обсъждат стопанските трансформации в глобалния свят край Варна

Международната научна конференция "Стопанските трансформации в глобалния свят" започва във Варненския свободен университет. Двудневният научен форум събира близо 50 участници от различни страни и университети, които ще представят докладите си в три направления: · Управленски трансформации в условията на несигурност, · Икономическата..

публикувано на 07.06.24 в 07:23
смартфон Mi Mix 3 5G на компанията Xiaomi

Без смартфони в държавните лондонски училища

Група лондонски училища обявиха, че в тях вече няма да се използват смартфони в знак на нарастващата обществена загриженост въздействието върху децата, свързано с телефоните, съобщи "Гардиън". Директорите на 17 от 20-те държавни средни училища в Саутерк, Южен Лондон, предприеха колективни действия, за да откажат учениците си от смартфоните,..

публикувано на 07.06.24 в 06:53

Чехите избират днес народни представители в ЕП

В Чехия гласуват за Европейски парламент. Изборът ще се проведе в два дни - през втората половина на днешния ден и първата половина на утрешния.  Чехия и Италия са единствените страни в ЕС, в които се гласува два дни. Право на вот имат около 8,3 милиона души от населението на страната, което към 2022 г. наброява над 10,5 млн. души. В..

публикувано на 07.06.24 в 06:51