Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DJ Burlak - винаги от светлата страна на живота

Хитът му "Ban Go Ban Ga" покори меломаните по целия свят

| обновено на 22.01.24 в 10:58
Снимка: Владо Василев

Често, когато една песен се превърне в хит. я приемаме като мигновен успех на артиста. Но не си даваме сметка, че това, което стои зад нея, са години упорита работа. Случаят на DJ Burlak (Радослав Бурлаков) не е изключение. Той е от 23 години зад диджейския пулт, а от 12 активно създава авторска музика. Макар че последният му хит "Ban Go Ban Ga" се ражда в рамките само на няколко часа.

Една вечер се прибрах вкъщи след дълъг работен ден в студиото - спомня си DJ Burlak. - Прехвърляйки социалните мрежи преди да заспя, попаднах на едно видео, в което момиче се беше заснело как пее пред къщата си в Габон, Африка. Страшно ме впечатлиха и мигновено ме грабнаха блендата на гласа ѝ и начинът, по който пее. Интересен беше и френският диалект на текста, така че всичко това ме накара да си запиша видеото.

Това се случи в сряда вечерта. В четвъртък направих песента, включваща въпросния вокал. В петък и събота имахме партита с другите диджеи от нашия лейбъл
World Up в София и Пловдив и реших да тествам парчето. Още тогава някои от присъстващите дойдоха при мен, за да попитат коя е тази песен. Този интерес продължи и се засилваше в продължение на следващите четири месеца, през които аз се опитвах да уредя правата за вокалите.

Всъщност DJ Burlak успява да открие въпросното момиче едва месец по-късно. Тя се съгласява да даде правата върху видеото и разрешение “Ban Go Ban Ga“ да бъде официално издадена. Двамата подписват договор, а младата певица получава парично обезщетение. Но с това историята не свършва. Да изпратиш пари до Габон се оказва истинско предизвикателство, защото африканското момиче няма документи и сумата не може да ѝ бъде изплатена лично. Налага се изготвянето на нов договор, в който да бъде включен и братът на певицата, с чиято помощ парите най-накрая успяват да стигнат до нея и така "Ban Go Ban Ga" получава зелена светлина за издаване.



През декември лейбълът World Up Records издаде 9 ремикса на "Ban Go Ban Ga", а за тазгодишното издание на Winter Music Conference в Маями ще излезе още един.

World Up е много повече от музикален лейбъл - споделя DJ Burlak. - Това е преди всичко страхотен екип от приятели, който включва диджеите Dimo BG, Silver Ivanov, Vasco C, Milen и мен. Имаме едно златно правило: едно парти на World Up се случва само ако участват всичките петима артисти, представители на лейбъла. Разбира се, ние работим с много артисти и продуценти от България и чужбина, но това е правило, което ревностно спазваме. Лейбълът е създаден от Dimo BG преди 9 години, след което поетапно и останалите членове бяхме поканени да станем част от него. Всеки от нас продуцира, има собствено студио, но най-важното е, че успяхме да създадем тази симбиоза между нас и да изградим собствен стил, който развиваме заедно с лейбъла.

За работата в студиото и зад пулта, за ремиксирането на най-големите в българската поп музика, за клубната култура в България, за вдъхновението и за бъдещето - чуйте какво сподели DJ Burlak за всичко това в предаването Улица "Събота" чрез плейъра в началото на статията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новинарят на "Хоризонт" Николай Петров за първите си стъпки като журналист в Радио Варна

Николай Петров е един от емблематичните гласове на Българското национално радио. Вече 26 години той е един от основните новинари на програма "Хоризонт". Първият му стаж като студент по Журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е... в Радио Варна.  В Деня на радиото и телевизията - 7 май, с него разговаря Мартин Николов.  Николай..

публикувано на 07.05.24 в 16:00
Колаж на предаването Свободен час

Радиото и младото поколение – Леда и Мария

Радиото е много специална част от живота на Мария и Леда – водещи на младежкото предаване „Свободен час“ в ефира на Радио Варна и дванайсетокласнички в Първа езикова гимназия във Варна. Гостуваха в предаването „Новият ден“ на 7 май – в Деня на радиото и телевизията, и споделиха какво е тяхното отношение към радиото и начина на слушане на радио..

публикувано на 07.05.24 в 12:00

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00