Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По първи петли с Ваня Славова

Едно е предаването, което приключва час и половина преди изгрева утре...и то се нарича "По първи петли", с конфигурация от гларуси и чайки, и зимни лебеди като грациозна добавка от Варна.

В междинната светлина на зората ефирно ще осветим идването на новия ден.

Недялко Добрев ще стопли радиото с мелодични песни, а темите, които ще чуете, са приятни и човешки.

Ще има репортаж на Мартин Николов за църквата Свети Атанасий, която тази година отбелязва 185 години от създаването на храма. Историята е богата, бурна и може да се проследи назад във времето чак до четвърти век.

Два талона за театър с намаление от -30% за постановка по избор е един от стимулите, който предлага Кръвният център във Варна ни каза д-р Николета Ангелова. Репортерът ни Нина Милошевич е от редовните кръводарители, макар да е далеч от рекорда на Димитър Димитров, който до момента е давал живителна течност на нуждаещи се 50 пъти. Не знаем този човек с такава голяма и благородна душа дали консумира кафе, но ако вие обичате да отпивате от напитката с цел да живнете, ще разберете от Делян Костадинов как да подбирате кафето, което си купувате. 

Ще ви предложим да се лишите например от едно кафе, изпито навън: в заведение, бар или ресторант, за да дарите сумата вместо за него на 6-годишната Никол Радославова Караколева, която има спешна нужда от трансплантация на костен мозък в Израел. По-голямата част от средствата на обща стойност 500 хиляди лева вече са събрани, но остават още 120 хиляди лева, за да може детето да напусне варненската онкология в болница Света Марина.

Няма хубава болница, както ни е добре известно, но поне сградата на всяка една болница може да бъде частично освежена с картини. При това със зареждащи пейзажи, които сега разкриват своята прелестна природа в Арт салона на Радио Варна, а след приключването на изложбата ще бъдат дарени на Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р М. Марков”- гр. Варна. Разговор с фотофрафа Ангел Ненов, ръководител на кино фотоклуб ''Варна", който разкрива тайните как се прави красив кадър.

Ще разбием мита, че костенурките са полезна храна и ще гостуваме в центъра за защита на тези животни в село Баня.

Ще има отзвук и от празника Бабинден, тачен весело и щастливо в много села, с пресъздаване на сценки по къпане на бебе от най-възрастната баба, с вкусни почерпки и с майтапи с мъже и техните символи...

"Не заспивай, моля те

Виж пробуждането как изгрява... Как изгрява.

Утрото разстила твоята усмивка - слънчево-лъчиста, в портокален цвят.

Мляко от треви срещам по билата, в изгрева те гоня.

Румена роса, топлина от нежност - изгрев.

Влюбена роса, светлина от вечност - изгрев засия. 

Обичам те, Живот безмерен, изпълнен с радост и тъга!

Гнева ми разпиля с вълните и болката оставям също там.

В утрото притихват слънцето, луната. В есенните думи теб видях.

В люлякова обич стихват небесата. Търся те в съня ми..."

"Не заспивай" е първата песен, в изпълнение на Петя Буюклиева, която ще чуят най-ранобудните от вас.

Останалите хитове, само ако останете в ефир с нас! ;)

Будни: за живот!

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 18 октомври с Иван Барбов

Всеки нов ден е като бяло платно, върху което можем да рисуваме. С багрите на доброто сутрешно настроение ще оцветят ефира на Радио Варна Иван Барбов, Жоро Бекяров и звукорежисьорът Недялко Добрев навръх професионалния празник на художниците. В малкия, но за сметка на това редовен празник, какъвто е петъкът, във времето от 6.00 до 10.30..

публикувано на 18.10.24 в 05:50

НА СВЕТЛО на 17 октомври с Мариела Димитрова

17-я пореден Черноморски туристически форум събра във Варна десетки представители на туристическия бранш. Темата е "Зеленият и дигиталният преход". Репортаж в 14.20 часа. А в репортаж в 14.40 часа ще научим за програмата във Варна на „Дни на иновациите в образованието“. Смарт контейнер с автономно управление на отпадъци беше монтиран..

публикувано на 17.10.24 в 13:37
Грациозните лебеди във Варна

НА СВЕТЛО във вторник, 16 октомври

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“  обявяви резултатите от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Има ли замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на войната в Украйна?; Проследяваме срещата на Консултативния съвет за Черно море - защо цифровизацията в рибарството е от..

публикувано на 16.10.24 в 12:15

НОВИЯТ ДЕН на 16 октомври с Мариела Димитрова

Предприемачът, открил римската статуя във Варна ще гостува в предаването в 8.10 часа. Георги Крайчев ще разкаже как точно са попаднали на археологическата находка, за пътя на статуята от строежа до музея и за работата му с археолозите, която оказа се не е от вчера, защото е имал и други обекти в центъра на Варна. Като най-горещата тема за..

публикувано на 16.10.24 в 06:33

НА СВЕТЛО във вторник, 15 октомври

Заседание на Консултативния съвет за Черно море обсъжда дигитализацията на риболова, отчитането на улова, контрол - репортаж; Информационна среща по проект MARMAPS, посветена на Международния ден на Черно море се проведе във Варна - репортаж;  Рубрика “Свидетелства от Варна“ с Любомир Кутин; Днес официално бе открит новия кабинет за подкрепа на..

публикувано на 15.10.24 в 14:13

НОВИЯТ ДЕН на 15 октомври с Иван Барбов

„Да ми починат малко очите след като изключа алармата“ била най-опасната игра рано сутрин. Опасна, защото не само че може да закъснеете за работа, но и да пропуснете сутрешната програма на Радио Варна. А поредното сутрешно радиопътешествие с екипажа в състав Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Иван Тасев, съвсем не е за..

публикувано на 15.10.24 в 05:51

На 14 октомври в "От другата страна" по Радио Варна

На 14 октомври в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY). Разговор с Николай Атанасов (екс-AGENT STEEL) за новия едноименен албум на немската траш банда REZET. Представяне на дебютното EP на Алекс Киров "Emerald Valley". В предаването ще звучи музика на:ABYSMATIC, DEADSCAPE,..

публикувано на 14.10.24 в 14:25