Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния постави нов рекорд в производството на автомобили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двата автомобилни производителя в Румъния, Automobile Dacia и Ford Otosan, са произвели рекорден брой автомобили през 2023 г.: 513 050 единици, което е с 0,7% повече в сравнение с 2022 г. и с по-значителните 17% над 2021 г. Новите модели, които предстои да бъдат пуснати на пазара през 2024 г., показват, че производството ще продължи да нараства.

От общия обем през 2023 г. заводът на Dacia е произвел 322 086 автомобила, което е с 2,5% повече, а Ford Otosan Craiova - 190 964 автомобила, което е с 2% по-малко в сравнение с 2022 г.

През декември в Румъния са произведени 34 965 автомобила, съобщава Profit.ro. От тях 22 117 единици са произведени в Миовени, а 12 848 - в Крайова.

Миналата есен Ford Otosan Romania официално започна производството на новата серия Courier в Крайова, една година и три месеца след като съвместното дружество между Ford Motor Company и Koç Group официално пое местния завод. Тогава ръководството на компанията обяви, че през 2024 г. ще бъде пуснат на пазара новият електрически Puma, а Courier също ще има електрическа версия.

Що се отнася до Dacia, компанията ще пусне два нови модела през тази година: новия Duster, който ще се продава през март 2024 г., и новата 100% електрическа Dacia Spring, която ще се продава през лятото на 2024 г. Освен това в края на 2024 г. марката ще представи Bigster, новия SUV от сегмент С




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от ВСУ представят "Хубави места във Варна"

Изложбата "Хубави места във Варна" беше открита в „Галерия 12“ в Областна администрация – Варна. Експозицията включва творби на студенти от специалност "Графичен дизайн" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". В изложбата са представени над 40 рисунки на 15 студенти.  Творбите са създадени в рамките на дисциплината "Рисуване..

публикувано на 13.05.24 в 18:36

Безплатни перуки за онкоболни жени във Варна

Безплатни перуки могат да изберат жени, диагностицирани с онкологично заболяване, по време на информационна среща, организирана от онкоболницата във Варна, съобщават оттам. „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ООД, „Жените в онкологията“ – България и Inner Wheel клуб Варна за втора..

публикувано на 13.05.24 в 17:47

Лесна работа: Скромен съвет

Днес, докато се опитвах да определя дестинацията за лятото, припомних си моменти от майска почивка преди време. На съседна маса бяха настанили френско семейство. Всяка вечер в продължение на седмица се повтаряше едно и също: ведра усмивка, поздрав и пожелание за добър апетит, приятни реплики за нещата от живота, обменени между ястията и..

публикувано на 13.05.24 в 16:00
Исмаил Ахмедов - районен мюфтия на Варна

"Няма значение от кой етнос е човекът, важното е човекът да е човек"

Над 20% от населението на планетата изповядват исляма. Това е втората най-разпространена религия в света след християнството. У нас мюсюлманите са около 10 на сто от населението. 40 хиляди са мюсюлманите в нашата област, а във Варна са 10 хиляди. "Понеже хората от селата идват да работят в по-големите градове, броят на мюсюлманите..

публикувано на 13.05.24 в 15:00

Евгения и Антон, които върнаха духа на Стара Варна в бистрото си

Как се възстановява историята, съхранена в старите варненски сгради?  Отговорите дават Евгения Пироева и Антон Александров, които пресъздадоха духа на Стара Варна от началото на миналия век в интериора на заведение - част от някогашен хотел с бистро на централната тогава ул. "Преславска" (днес ул. "Преслав"). Възстановяването им отнело около година...

публикувано на 13.05.24 в 12:05

Бар на колела - атракция във варненско село

Да избягаш от големия град дори и за едно кафе, но не какво да е кафе и не на какво да е място, а на чист въздух, в тишина и спокойствие. Мястото е село Кичево, на около 7-8 км. от Варна в посока Балчик, където за пролетните празници и след тях в центъра на селото ще ви посрещне Елица, собственичката на бар за крафт напитки. Заведението..

публикувано на 13.05.24 в 10:20
Снимката е илюстративна

Две училища в Каварна изпращат своите зрелостници

51 зрелостници завършват Средното училище "Стефан Караджа" в Каварна днес.  Двете паралелки от ХІІ "а" и ХІІ "б" клас с профили  математика и езиково обучение ще се разделят и със своите класни ръководители Петя Георгиева и Ирина Атанасова. Церемонията започва от 10 часа в двора на учебното заведение. Час по-късно за последен път в двора на училище..

публикувано на 13.05.24 в 08:51