Диетологът и здравен инструктор Ники Суков посъветва да изключим от менюто си в този период от годината всякакви сладки храни и такива, които са с високо съдържание на захар. Той обясни, че по този начин се повишават нивата на инсулин в тялото, а това е пагубно за защитните ни сили и имунитета. Експерта препоръча да избягваме по-сладките плодове като бананите например, както и меда. Освен сладките изкушения, добре е да ограничим и консумацията на въглехидратни храни.
Според Ники Суков от ключово значение за повишаване на имунитета ни е витамин D, който можем да си набавим естествено чрез слънцето. По думите му, половин час на слънце на ден ще има много благоприятен ефект върху организма ни. В случай, че няма слънце обаче, този така важен витамин можем да си набавим чрез храна. Суков препоръча да хапваме повече мазни храни като свински ребра, яйца, както и по-мазна риба. Рибеното масло в здравословни количества също влияе много добре на организма ни. Специалистът напомни, че в този период на годината е хубаво да ядем повече сезонни плодове и зеленчуци или пък ферментирали зеленчуци, които познаваме под наименуванието туршии. Препоръчителни за по-висок имунитет са също чесънът и лукът, които той нарича природни антибиотици, както и праз и черна ряпа.
Чуйте повече в звуковия файл
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..