Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събор на възпитаниците организира за 100-годишнината си ПГГСД „Николай Хайтов“ във Варна

25
ПГГСД "Н.Хайтов", Варна
Снимка: Д.Дончева

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна навършва 100 години през 2024 година. Много варненци и жители на областта са нейни възпитаници, някои от които цели семейства и продължават и до днес семейната традиция да предават на децата си занаята на дърводелството и производството на мебели.



Гимназията е основана през 1924 година в село Долни Чифлик като Държавно практическо столарско училище от трима местни жители, разказа за Радио Варна директорката Мария Георгиева, която ръководи училището от 30 години.

„Събирайки се те казват: „Нашите младежи работят земеделие, но те трябва да работят и занаят. И така в две стаи на старите казарми се създава училището.“

15 са били първите ученици на училището – днес са 415. Във Варна училището се премества през 1932 година с ново име – Държавно допълнително занаятчийско училище, като тогава учениците са се явили на изпит за калфа и майстор. Само тези, които са успявали да защитят майсторските умения са можели да си открият собствен дърводелски бизнес.

В годините до днес гимназията сменя местоположението си, като първоначално се помещава в мазите на училище „Цар Симеон Първи“. Два пъти са строени сгради за образователната институция, като в първата днес се помещава Медицинския университет, но във втората гимназията запазва мястото си и до днес.


Съвременните специалности на училището са атрактивни и съобразени с търсенето на специалисти в страната. Това е и първото учебно заведение, което въвежда дуалната форма на обучение в областта. В него се гордеят и с традицията да обучават цели фамилии в дърводелския занаят.

Училището разполага със съвременна материално-техническа база, учебен корпус с 19 кабинета по общообразователни и специални предмети, физкултурен салон фитнес зала и спортни площадки, производствен корпус с 8 учебни работилници, 4 машинни отделения, достъп до Интернет, библиотека.

„Като палитра от професии ние не сме водещ отрасъл във Варна, но във Варна строителството е огромно, а всяко строителство води до обзавеждане, така че винаги тези професии ще бъдат актуални.“, убедена е Мария Георгиева.


Уменията и майсторството на ученици и учители може да види всеки който влезе в училището. Всички стаи и коридори са украсени с дърворезби изработени през годините от ученици и учители /вж.снимките в галерията/. Точно с тях екипът на гимназията иска да кандидатства за Рекордите на Гинес, но среща много сериозна пречка – голямата сума, която трябва да заплати, ако иска да кандидатства – 10 000 паунда.

Така световната изява отстъпва много бързо от планираната празнична програма, която започва още през 2023 година с Национален литературен конкурс за есе на тема „Крила имат само тези, дето сърце им иска да лети“.


През следващите месеци предстоят конкурс за дърворезби по „Диви разкази“ на Хайтов, за който учениците са готвят като четат произведенията на писателя. Ще има още изложби, прожекции на филми, театрални постановки, фотоконкурси, спортни прояви, състезания, а съвсем скоро предстои снимането на видеоклип с химна на гимназията.

През март ще се проведе кръгла маса посветена на живота и творчеството на патрона на училището. А кулминацията ще е през май с празничен концерт и събор на възпитаниците, който ще се проведе на 11 май от 10 часа в двора на училището. Поканени са всички бивши и настоящи ученици и учители, работещи в училището. Ще бъдат посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол, с народна музика и с български хора. На специални екрани ще се прожектира историята на гимназията.

Следващата проява е планирана за 24 май – концерт в Долни Чифлик където започва историята на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ преди 100 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат учредяване на фонд за проекти в областта на туризма

Специализиран фонд за подкрепа на проекти в областта на туризма обсъдиха на първото си заседание днес членовете на работната група "Маркетинг и реклама" в рамките на Консултативния съвет по въпросите на туризма. Тя има за цел да изработи стратегия за популяризиране на дестинация Варна на нови пазари и да разшири крилете на летния туристически сезон,..

публикувано на 21.05.24 в 20:21

Туристическият бранш за проблемите: Липса на кадри и лоша инфраструктура към плажовете

Сериозен остава проблемът с кадрите в туризма и то във всички сфери на обслужване – от персонал в хотели и ресторанти, през здравни специалисти, които обслужват както плажовете, така и курортните комплекси, та до полицаи, които гарантират сигурността в зоните за отдих и да пожароспасителни екипи и съоръжения. Проблемите с брегоукрепването, които са не..

публикувано на 21.05.24 в 19:15

Вдигат заплатите на всички преподаватели в държавните университети с 290 лева

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите, предаде БНР. Още през..

публикувано на 21.05.24 в 18:46
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Калин Стоянов: Най-много сигнали за търговия с вот от Варна и Бургас

Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори.Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много сигнали до момента са получени за Бургас и Варна, предаде БНР. "До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес, имаме образувани 26 досъдебни производства като в тази цифра..

публикувано на 21.05.24 в 18:21

От руските блокове в "Аспарухово" недоволни от ремонта в комплекса

Жители кв. "Аспарухово" от жилищен комплекс "Дружба" или т.нар. руски блокове недоволстват от поставените пътни знаци след основния ремонт на района, които ги задължават всекидневно да обикалят целия комплекс, за да не направят нарушение. Еднопосочните улици и новата пътна организация затруднява живеещите там, разказа Иванина Иванова. Тя не намира логика..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Николай Василев

Николай Василев: Еврото ще доведе до бързо забогатяване на нацията

Въвеждането на еврото в България ще доведе до бързо забогатяване на населението, както се случи с всички други страни. Това каза икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев и даде пример с Хърватия. Той разсея опасенията на противниците на влизането ни в езврозонта, че доходите ни ще станат ниски, а търговците ще спекулират с цените...

публикувано на 21.05.24 в 15:40
Димитър Главчев

Служебният премиер увери: От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 11 %

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание, предаде БНР.  Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с 16 гласа...

публикувано на 21.05.24 в 15:34