Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика и джаз се преплитат в "02:10" - дебютната песен на Елиа Георгиева

| Интервю
2
Снимка: Дилян Кабранов

Елиа Георгиева започва да свири на цигулка на 6 години в читалището на родния си град Добрич. Още от най-ранна възраст тя е солист на концерти. През 2009 година се мести да живее в Пловдив, където става възпитаник на Национално училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков“. Изявява се като солист и концерт-майстор на симфоничния оркестър към училището. В момента Елиа е студентка  в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ в София. Има присъдени награди от музикални форуми. От ноември 2021г. работи в Симфоничен оркестър на БНР. Част е от проекти на Classic FM, Нов симфоничен оркестър, Drop Down Community, European Recording Orchestra и др. През 2022 г.се присъединява към професионален народен хор „Ваня Монева“, с който водят активна концертна дейност в България и чужбина. През 2021 г. Елиа е финалист в конкурса за композиция „Sounds like you“, а през септември 2023г. печели конкурс, благодарение на който получава възможността да реализира първия си авторски проект, а именно песента „02:10“.


Любовта към музиката за теб започва с цигулката, а откъде идва любовта към пеенето?

Аз съм израснала в семейство на изключително музикални хора, чиято професия обаче не е пряко свързана с музиката. В семейството ми има военни, библиотекари, учители, компютърни специалисти, но не и музиканти. (смее се) Любовта към музиката може би идва от баба ми, която на времето водеше народен хор с възрастни жени в село Българево. Тя ме взимаше на репетиции с нея. Веднъж, мисля че бяхме в село Дебрене на един конкурс и спечелихме награда. Може би тогава се запали в мен желанието да пея.

И днес представяме твоята авторска музика. Песента ти се казва “02:10”. Това е може би часът на нейното създаване?

Точно така! Лично за себе си съм открила, че в малките часове на денонощието съм най-вдъхновена. Песента е посветена на едно взаимоотношение, което за жалост не достигна развитието, което желаех. Като човек на изкуството изпитах необходимостта да “облека” тази случка в мелодия, ритъм, рима. Реших, че е много интересна заигравка с часовника, да използвам различните часове на денонощието.

Музиката и текстът на песента са твои.

Да, а с аранжимента ми помогнаха Константин Ангелов и Веселин Ценов. Изключително съм им благодарна, че усетиха моята идея и я прегърнаха. Бих искала да благодаря и на Денислав Димитров, при когото записах песента.


За вокалната постановка някой помага ли ти? Отиваш ли на уроци по пеене?

За момента никой не ми помага. Не съм намерила време за уроци по пеене, въпреки, че се налага, защото аз самата чувам, че имам нужда от вокален педагог.

Освен, че си студентка, също така и  работиш. Как съчетаваш всичко това?

Не е лесно, но когато гориш за нещата, които правиш - намираш време. Работя в Симфоничния оркестър на БНР и съм изключително благодарна за работата ми. Всеки ден ходя с огромно удоволствие. Също така намирам огромна подкрепа от моите колеги, които са с по-голям опит от моя. Изключително много ми помагат, когато имам нужда, защото освен невероятни професионалисти са и прекрасни, сърдечни хора. Много харесвам средата в нашия оркестър и съм благодарна за възможността да работя там.

Между всичките ангажименти, които имаш намери време да напишеш и запишеш първата си авторска песен. Може би няма да е и последната?

Сега работя по втората си песен, която до няколко месеца ще стане факт. Трябва да съчетая времето си с това на други музиканти, с които да я запишем.

Кои са музикантите, с които записвате “02:10”?

Константин Ангелов е басист и китарист в песента. Аз свиря на цигулка и укулеле. Моят баща ми подари за рождения ми ден преди няколко години укулеле. Не мога да кажа, че много добре свиря на него, и че съм професионалист, но нструментът изключително много ми помага да реализирам музикалните си идеи. През последните две години взимам участие в “Уке фест”. Организаторите на този фестивал - Петър и Велизар са мои близки приятели. Песента  “2:10” за първи път прозвуча на сцената на този форум. Участието в него допълнително ме развива, защото всяка година гледам да съм по-подготвена от предходната.

Суинг и джаз се преплитат в песента. Това ли е стилът, в който искаш да звучи твоята музика?

Според мен да съчетая суинг, джаз и поп с класическа музика е интересна идея. В песента съм включила две класически произведения, които оставям на слушателите да разпознаят. Смятам, че така вкарвам още една част от себе си в песента, когато вплитам класика в суинг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15