Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК-Варна: Отново избори, кметското място в "Одесос" е вакантно

Снимка: Радио ВИДИН

Общинската избирателна комисия - Варна прекрати предсрочно пълномощията на Цветнен Цветков като районен кмет на район "Одесос" в община Варна.

"Анулира се издаденото му удостоверение за избран за районен кмет на район "Одесос", община Варна, в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29 октомври 2023 г. в община Варна", пише в официалното решение на ОИК, публикувано преди минути.

Варненската избирателна комисия ще уведоми ЦИК, изпращайки й заверено копие от тазвечершното си решение, заедно с документите, установяващи основанието за предсрочното прекратяване.

Цветнен Цветков губи правото си да бъде районен кмет заради фирмена собственост, факт - противоречащ на изборното законодателството, освен ако не успее в 7-дневен срок да обори решението на варненската ОИК.
Предстои решение на ОИК - Варна и за законността на правомощията на районния кмет на "Приморски" Николай Желязков.
По-рано тази седмица - на 29 януари, Общинската избирателна комисия започна проверка дали кметовете на районите "Одесос"  - Цветнен Цветков, и на "Приморски" - Николай Желязков, имат фирми. Проверката е предизвикана от постъпили сигнали за вероятна несъвместимост за заеманите постове, тъй като по закон кметовете не мога да извършват търговска дейност. Справка в Търговския регистър сочи наличие на фирма на Цветков, както и вписването на Николай Желязков като ликвидатор на търговско дружество.
По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евроизборите стартират днес от Холандия

Днес е първия ден от изборите за Европейски парламент. От 6-ти юни до неделя (9-ти юни) над 350 милиона гласоподаватели ще изберат новите членове на единствената прякоизбираема европейска институция - парламентът. Първи пред урните отиват днес избирателите от Нидерландия, следвани утре от Ирландия, Малта и Латвия и Словакия в събота. В Чехия..

публикувано на 06.06.24 в 07:00

Общественият съвет към ЦИК отново призовава социологическите агенции да спазват Изборния кодекс

Общественият съвет към ЦИК се обръща към доставчиците на медийни услуги и към социологическите агенции да спазват духа и буквата на Изборния кодекс - чл. 204 и чл. 205, и да не разпространяват и публикуват данни от социологически проучвания, т.нар. екзитпол, в хода на изборния ден, преди 20 часа, под каквато и да е форма.Съгласно текстовете на..

публикувано на 06.06.24 в 06:33

Къде няма да има ток на 6 юни

Заради профилактика на съоръженията за доставка на ток, спирания ще има на няколко места във Варна и в областта. Във Варна: от 9 до 11 ч. - ул. Братя Бъгстон, ул. Кюстенджа, ул. Полк. Свещаров, ул. Тодор Димов и ул. Топра Хисар 15; от 9 до 16.30 ч.  - карето между бул. Приморски, ул. Преслав, ул, Патлейна, ул. Хан Крум, ул. Княз Александър Батенберг;..

публикувано на 06.06.24 в 06:19

Разкъсана облачност в четвъртък

Преди обяд валежите постепенно ще спрат, а облачността ще се разкъса. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад и север, който до края на деня ще се преориентира от североизток, по крайбрежието от югоизток. Максимални температури между 25° и 30°, за Варна..

публикувано на 06.06.24 в 05:57

Спукана стара етернитова тръба остави Морската градина без вода часове

Спукана стара етернитова тръба остави абонатите на територията на Морската градина няколко часа без вода, съобщиха от ВиК за Радио Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено навсякъде до 21 часа.

публикувано на 05.06.24 в 19:47

9,3 млн. лева изплащат на хотелиерите, приютили бежанци от Украйна

Помощ в размер на близо 9,3 млн. лева изплащат на хотелиери, които предоставят грижа за временна закрила на бежанци от Украйна. Министерски съвет одобри отпускането на средствата на кандидатите. В новия списък са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и ведомствени бази за месеците ноември и декември 2023 г. и за януари и февруари 2024..

публикувано на 05.06.24 в 19:43

Президентът Румен Радев във Варна: Ядрената енергетика остава незаменим източник

В близък и средносрочен план, докато стигнем така желаното бъдеще на нулеви въглеродни емисии, ядрената енергетика остава незаменим източник.  Тя ни два лукса и спокойствието да можем да мислим някога да постигнем такива зелени технологии, които да ни позволят да преминем и да разчитаме на нови източници на енергия. Това каза президентът Румен Радев по..

обновено на 05.06.24 в 19:20