Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си големият театрален режисьор Борислав Чакринов

Снимка: БНТ

Отиде си големият театрален режисьор и дългогодишен директор на Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас Борислав Чакринов. Тъжната вест потвърдиха от Съюзът на артистите и Министерството на културата. Режисьорът ни напусна дни след като навърши 63 години.

"Бургаският театър опустя. А Бургас загуби изключителна личност. Отиде си Борислав Чакринов! Незабравима личност, голям приятел, изключителен професионалист! Ще ми липсва намигването му към живота, усмивката му, успокояващото и приземяващото му приятелство! Съболезнования на близките му и актьорите от драматичен театър “Адриана Будевска”! Скърбя заедно с вас!", написа по повод загубата във фейсбук кметът Димитър Николов. 
Десетки хора от света на театъра, културата и изкуството споделиха за своите творчески и житейски срещи с Борислав Чакринов. 

"Напусна този свят големият български режисьор и мой учител Борислав Чакринов. Той е сред създателите на театър “Зад канала”, бил е част от режисьорската колегия на Народния театър в един от най-добрите му периоди от новата му история, художествен ръководител на театър “Адриана Будевска”. Сбогом, професоре!", казва  режисьорът Лилия Абаджиева.

Журналистът Георги Тошев: "Сбогом! Ще помня спектаклите ти, срещата с Харолд Пинтър и благия ти характер."

"Неговото творческо и човешко обаяние ще продължи да живее на сцената, да усмихва и провокира колеги и зрители!", казва режисьорът Румен Велев: "Той беше изцяло театрален човек… Театърът беше неговия живот и орисия…Постановките му носеха лирична мекота и ненатрапчиви внушения, неочакваност, дълбочина, човеколюбие…Умееше да създава любопитен репертоар, да събира съмишленици, да кани интересни актьори, режисьори, художници, композитори… Създаваше онзи важен микроклимат в театъра, където всеки се чувстваше удобно и можеше да разгърне докрай творческия си потенциал. Знаеше, че освен професионалните изисквания към трупата, театралният ръководител трябва да притежава етика и любов - изключително важни качества, които го правят значим и обичан!кота и ненатрапчиви внушения, неочакваност, дълбочина, човеколюбие… С лекота и непринуденост работеше с актьорите, в които вярваше и, които обичаше…"
Екипът на Държавната опера в Бургас: 
"Ненавременната загуба оставя недовършени негови творчески проекти - смели, обосновани, авангардни, интелектуално подплатени, запазена марка за нашия, бургаски, обичан театър - с традиции и разпознаваем почерк.Чакринов имаше толкова още да даде - като оригинална идейна концепция, като неподражаем стил в търсенията и тяхната професионалн сценична интерпретация, като мениджърски умения, индивидуален подход към всекиго от трупата, както и сърдечно отношение спрямо колеги, съмишленици, приятели. Борислав Чакринов е епоха в бургаското културно пространство."
Борислав Чакринов завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" специалност театрална режисура през 1985 г.

Работи в Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен, като режисьор, а за периода 1987 - 1988 г. е и негов директор. Работи в Театър "София" (1988-1990 г.). От 1990г. до 1993 г. е директор на МГТ "Зад канала". От 1998 г. до днес работи в Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас отначало като режисьор, а впоследствие поема и неговото ръководство. На сцената на Драматичен театър "Адриана Будевска" създава едни от най-запомнящите се спектакли - "Кралят умира" от Йонеско, "Смъртта на търговският пътник" от Артър Милър с участието на Йосиф Сърчаджиев, "Бащата" от Стриндберг, "Двамата веронци" и "Както ви харесва" на Шекспир, "Чичовци" по Иван Вазов, "Големанов" от Ст.Л. Костов, "Когато гръм удари" от П. К. Яворов и много други.

Поставил е над 150 спектакъла у нас и в чужбина.  Често е канен за постановки и в Русия, в градовете Москва, Санкт Петербург и Саратов. През 1999 г. поставя началото на Международния театрален фестивал "На брега", който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас. В различните издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в сферата на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския театър са представени култови театрални спектакли.
Поклон пред паметта му!

По публикацията работиха: Ивайло Пеев, Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров...

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54