Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един перуанец във Варна

Саул Иван Алмейда Ескобар. Перуанец, който от близо година живее и работи във Варна. Има малко магазинче за стоки от родината си в центъра на града. Приветлив и усмихнат, той още не е научил добре български, но може да се разберете с него и на испански, английски или руски език. Саул е бил студент в Киев. Там завършва за електроинженер, но по-важното - запознава се със съпругата си, украинка.

"Около 15 години живяхме в Крим, където имахме магазинче, като това във Варна. Но заради войната стана невъзможно да останем там и когато дойдохме тук и видяхме морето, си казахме, че това е нашето място, защото много прилича на Крим. Семейството ми е щастливо във Варна. Имаме четири деца, които записахме в училище „Васил Априлов“," разказва Саул.

Първоначално е убеден, че ще му бъде лесно с българския, защото знае руски. Но се оказва, че е подценил ситуацията и граматиката на нашия език му е много трудна. Първата дума, която научава, е „благодаря“. В началото му става любопитно, когато му отговарят с „моля“, но след време разбира смисъла. Магазинът е отворил преди няколко месеца. За стоката Саул пътува до самото Перу.

"Разбира се, че всяко начало е трудно. Бизнесът ми е малък, но да Ви кажа честно, няма по-добра реклама от устната, а хората, като влязат, и направо не могат да повярват, че артикулите ми са от Перу. Виждат нещо ново. Питат ме дали наистина съм перуанец. Между другото много хора във Варна говорят испански, което е страхотно за мен," обяснява Саул.

Родното му място в Перу е Арекипа. Град, който се намира на повече от 2300 метра надморска височина, и там е много студено. За да се топлят, уточнява Саул, местните жители носят дрехи от алпака, чиято вълна е много мека.

Знам, че родината не може да не му липсва. А нещо съвсем конкретно?

"След толкова години в чужбина вече осъзнавам колко ми липсва нашата кухня. За съжаление, не мога да направя ресторант за традиционна перуанска храна във Варна, сложно е, но знам, че три от десетте най-добри ресторанта в света предлагат перуанска кухня. Едно от емблематичните ни ястия, например, е „севиче“ – риба с лайм, черен пипер и магданоз", посочва с плам в очите Саул.

Но и българската кухня също му харесва, най-вече… шопската салата, разбира се… От общуването си с варненци е с добри впечатления. Определя българите като много добри и приятни. Харесва му, че се интересуват от чужда култура като неговата. Разпитват го за Мачу Пикчу, морските лъвове и други забележителности на Перу. Ще остане във Варна поне още една година.

"Ще ми е трудно да се върна в Украйна. Когато последно бях там, преди повече от половин година, един от приятелите ми каза „ако имаш възможност да отидеш в друга държава, направи го“. Там хората в момента са много ядосани и това трудно ще се промени в близките години. Тъжно е, че два славянски народа се избиват на бойното поле", казва с тъга перуанецът.

Колкото и хиляди километри да делят Саул от родното му Перу, в зениците му веднага откриваш древния ониксов блясък от погледа на инките, описан така добре от писателя Деян Енев. Поглед, който не може да сбъркате. А ако сте почитатели на футбола, ще имате поне една обща тема със Саул. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48

Ябълките и яйцата потискат апетита

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. Някои храни всъщност потискат апетита, което означава, че ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Включете тези храни в менюто си и ви обещаваме, че няма да се чувствате гладни толкова често. Яденето на две..

публикувано на 28.04.24 в 08:32

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30