Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират пет читалища в Провадийско

Читалище, с.Черковна

Ремонт на пет читалища са планирани в проектната програма на община Провадия. Още през 2022 година е сключено пратньорско споразумение, но до днес дейности не са започнали.

Читалищата, които чакат обновяване се намират в селата Храброво, Снежина, Златина, Черковна и Петров дол. Това са единствените културни институции по селата и в тях се случва същинският живот – отбелязване на празници, възстановка на обичаи и традиции, концерти, там е и библиотеката. 

В Снежина читалището не е в добро състояние, каза кметът на селото Ахмед Идриз. Покривът тече и трябва спешно да се ремонтира, за да може да се използва залата, където се провеждат тържествата.

Подобна е съдбата и на читалището в село Златина, където изцяло трябва да се сменят покрива и счупените греди. От близо 40 години не са правени ремонти на покрива, каза Цветелина Иванова, която работи в местното читалище от 16 години:

„Дано да се случат нещата и да продължим да работим в тази насока, защото селата обезлюдяват, няма хора, много е трудно. И при все това пак се мъчим да правим нещо.“

А как ще се случат тези ремонти, за които хората чакат 2 години и изпуснати ли са сроковете?

Проектът, по който община Провадия трябва да ги обнови е по програмата за развитие на селските райони и е спечелен чрез Местната инициативна група Възход, която включва общините Ветрино, Вълчи дол и Провадия. Близо 220 хиляди лева са целевите средства, каза за Радио Варна Свилена Иванова, заместник кмет в община Провадия.

Тя посочи, че крайният срок за изпълнения на проекта е юни 2025 година и сроковете не са изпуснати. В момента администрацията работи с ускорено темпо, за да успее да обяви обществена поръчка още следващия месец, а ремонтните дейности да започнат през лятото на тази година. Прави се и преизчисление на разходите, защото най-вероятно заложените преди две години средства не отговярат на сегашните цени. Ако парите за планираните по проекта дейности не достигат, общината ще осигури допълнително финансиране, каза още Свилена Иванова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
1 май 2024, Варна

БСП - Варна отбеляза 1 май

Членове и симпатизанти на БСП се събраха на входа на Морската градина по случай Деня на труда -1 май и издигнаха лозунгите:   „ Европейски условия, европейско заплащане! По-високи заплати, за по-добър живот! Работа и бъдеще за младите хора у нас!“.  Ръководството на партията във Варна, напомни, че БСП е единствената партия, която..

обновено на 01.05.24 в 15:27

Бетоновоз посреща туристите на "Златни пясъци"

Паркингите пред хотелите, разположени на първа линия в комплекса "Златни пясъци" са пълни. И по обед продължават да пристигат туристи.  Не всички хотели обаче са отворили. За тях подготовката за сезона продължава с пълна пара, това обяснява общ работник в един от хотелите: "Подготвят се стаите, почиства се и отваряме в края на май. Някои от..

публикувано на 01.05.24 в 14:14

Отбелязваме Деня на труда и работническата солидарност

На 1 май отбелязваме Денят на труда и Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  голяма стачна вълна в САЩ.  Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера . На 1 май 1886 година,..

публикувано на 01.05.24 в 06:19

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 30.04.24 в 13:57