Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект и висшето бразование

Постепенно изкуствения интелект става неотменима част от ежедневието ни. Всъщност той винаги е бил около нас, но днес присъствието му е все по-осезаемо. Изкуственият интелект навлиза все по-устойчиво и в образованието. Преподавателите във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ го използват с години в учебния процес. С негова помощ те събират, обработват и представят информация. Студентите - за да подготвят курсовите си работи, както и да създават съдържание. Но до колко използването на изкуствен интелект във висшето образование не замества основните знания?

Професор Йордан Сивков, ръководител на катедра "Електроника" във Висшето военноморско училище е категоричен, че преподавателите насърчават студентите да използват изкуствен интелект, но не и чрез него да заместват знанията си.

"Ние не ги учим да използват ИИ да заменят образованието си, а да го използват като техен асистент."

Изкуственият интелект със сигурност помага на студентите при решаването на техните учебни казуси и тестове. Всъщност навсякъде, където има изпитване.

"И определено това се случва. Не можем да го отречем. Но наша е отговорността ние да ги научим, че този начин на заобикаляне на правилата не е продуктивен за тях. Защото дори и да ги заобиколите и да си направите теста в момента, утре, когато отидете на работа, ще попаднете в конкурентна среда, където няма да реши вашия проблем. Вие няма да покажете пред работодателя си по-добро лице. По-добре ад се научите ад използвате този инструмент, а не да го използвате като хак, с който да прецакате системата."

Но и това се случва, коментира професор Йордан Сивков от Висшето военноморско училище.

"Попаднахме няколко пъти и това породи дискусия сред академичната общност на ниво катедра, факултет. Това е нов феномен, с който трябва да се справим. И имаше от едната крайност, до другата крайност мнения. Но надделя консенсуса, че е наша отговорността ние да обясним на студентите защо това не е правилно."

Втора година Елица Дочевска изучава "Киберсигурност". Използва възможностите на изкуствения интелект, за да попълни знанията си.

"Може би беше миналата година, когато ми се наложи да си доизясня някои неща в процеса на подготовка за определен изпит. Имала съм много малко време за подготовка. Съответно не съм могла да потърся помощ от преподавател. И за да мога да попълня тези пропуски, които съм забелязала, че имам, съм потърсила така помощ."

За четвъртокурсникът от специалност "Киберсигурност", Димитър Димитров ролята на тези инструменти може да е както положителна, така и отрицателна.

"Когато имаш опит с работата с хора, с информация, трябва да знаеш, че първото, което прочетеш, не винаги е вярно. Трябва да бъдеш по-скептичен, трябва да имаш по-рационално мислене, за да откриеш дали това е вярно или не."

Димитър Димитров е наясно, че не трябва да се има пълно доверие в данните, които събира с помощта на изкуствения интелект.

"Изкуственият интелект е метод за ускоряване на процеса на изготвяне на курсови проекти, на домашни, но не и заместване на тяхното писане от страна на студента.

Елица Дочевска е наясно, че използването на подобни методи може да е напълно безполезно, ако не се познава материята.

"Ако един студент въобще не разбира материята и зададе въпрос на ИИ, той ще получи отговор, но се съмнявам, че първо ще го разбере, както трябва да бъде разбран и въобще ще осъзнае какво трябва да научи."

"И съответно ИИ са супер, въпросът е, че те се обучават повечето пъти основно на статистическия принцип. И ако имаме повече, хора, които имат мнение примерно - "Земята е плоска", според ИИ земята ще бъде плоска."

Критичното мислене е много важно. За това преподавателите се опитват да убедят студентите, че по-бързо, не винаги означава по-добро, коментира професор Йордан Сивков от Висшето военноморско училище.

"Хубаво е да бързаме, но да бързаме умно. Студентите, които хванахме, че са използвали ИИ, за да заместят знанията си, създадоха съдържанието си отново, без използването на ИИ."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първи юни децата на Варна играят навън

Инициативата на община Варна "Да поиграем навън", при която затворено за движение на автомобили е пространството между общината, градинката на Търговската гимназия  и Икономическия университет  от днес до 22 часа утре,бе посрещната радушно от семействата с малки деца, за които имаше забавни игри и спортни събития. Кметът на града Благомир Коцев..

публикувано на 01.06.24 в 16:19

Влакът Варна- Добрич закъснява с над 3 часа поради инцидент (допълнена)

Влакът Варна- Добрич закъснява до този момент със 100 минути, поради  инцидент. Наши слушатели информираха, че композицията е блъснала човек на жп линията, поради което влакът е спрян на Повеляново. До момента никой не ги е информирал, дали ще бъдат извозени с алтернативен транспорт. Влакът от Варна за Добрич е блъснал мъж с неустановена..

обновено на 01.06.24 в 15:49
Индийски работници правят навеси за защита от горещините през летния сезон

Според КНСБ, наемането на индийски работници от родния бизнес представлява нелоялна конкуренция на българските трудещи се

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов определи наемането на индийци за работа като социален дъмпинг на пазара на труда в България и на заплащането на българските работници. По думите му, преди да поканим чуждестранни работници, първо трябва да се направи опит да се привлекат онези, които не са включени на пазара на труда в страната ни...

публикувано на 01.06.24 в 15:45

Конференция на тема “Изкуственият интелект и човекът“ се провежда във ВСУ

“Изкуственият интелект и човекът“ е темата на Студентската научна конференция, която се провежда във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието, организирано от Студентския съвет, обединява студенти и водещи учени в областта на изкуствения интелект. Те обсъждат перспективите пред използването на изкустевения интелект в..

обновено на 01.06.24 в 12:00

Общественият съвет към ЦИК в помощ за изборите на 9-ти юни

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят недействителни, както и кои са основните стъпки при гласуването с машина. Днес е последният срок, в..

публикувано на 01.06.24 в 10:11

Децата в Добрич ще имат открит урок по история

Открит урок за деца на тема „Българската армия през вековете“ ще бъде проведен днес в от Регионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк“ в градския пак в Добрич. Откритият урок се организира със съдействието и подкрепата на Регионалния исторически музей. Откритият урок е насочен основно към младежите, като целта е тяхното патриотично възпитание и..

публикувано на 01.06.24 в 08:46

Времето на 1 юни- слънчево и топло

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър, по Черноморието слаб до умерен от юг-югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Северното Черноморие между 23° и 26°, за Варна около 26°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 18° до 20°.

публикувано на 01.06.24 в 07:54