Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 140 български организации са против новите ГМО в ЕС

Конференцията срещу новите ГМО

Конференция на тема "Българското общество против новите ГМО" се проведе днес в столицата, а поводът беше предложението на ЕК за въвеждане на нови геномни техники в ЕС. По време на форума бяха представени становища от над 140 български организации, които се обявяват против новите ГМО. 

Въпросът с въвеждането на новите геномни техники не е решен окончателно. Вчера, с крехко мнозинство, Европейският парламент подкрепи законодателното предложение на Европейската комисия. Съветът на Европа обаче е против и тепърва ЕК ще трябва да започне преговори с всяка държава-членка, за да се достигне до единомислие в Съвета.

Много от държавите обаче са против новите геномни техники и единната позиция по въпроса е много трудно осъществима. Това каза основният организатор на конференцията д-р Светла Николова от Сдружение „Агролинк“: „България отново е гласувала „въздържал се“, но държави като Австрия, Румъния, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Хърватия гласуваха против“

Един от сновните проблеми с новия регламент е, че той предвижда отпадане на регулацията на новите генномодифицирани организми.  От юридическа гледна точка дерегулацията поставя въпроса за отговорността за човешкото здраве. Кой ще поеме отговорността, ако след години се окаже, че мотифицираните организми са вредни, попитаха участници в конференцията. Те се обадиниха около мнението, че друг основен проблем е липсата на достатъчно информация по въпроса, както и на обществен дебат.

Асен Ненов от Асоциация „Активни потребители“ коментира, че приемането на новите ГМО ще доведе не до криза, а до катастрофа относно храните, които ядем.

Д-р Мирослав Първанов – зам.-председател на Българския ветеринарен съюз, съобщи, че на 20 януари са провели заседание на Нац съвет с представители на всички областни колегии. Единодушно са гласували против новите геномни техники, както и промените в регламента относно контрола и регулацията

Светла Николова допълни, че се подготвя нов регламент, този път за ГМО животни в Евросъюза. Тя съобщи още, че от „Агролинк“ подготвят предложение до министерството на земеделието за въвеждане на етикети, на които да е отбелязано, че животното е хранено с ГМО растения и фуражи. В Германия и Австрия има такива наредби.

Д-р Милен Чанев от БАН подчерта, че не е възможно биологично земеделие и ГМО да съществуват паралелно и че това е записано в старите регламенти на ЕС, които все още са в сила. Той напомни, че опрашването ще доведе до смесване на ГМО растения с биорастения и диви растителни видове. „Искате да си направите чай от дива мащерка. След опрашването с ГМО такова нещо като дива мащерка вече няма да съществува“, каза д-р Чанев.

Даниел Матов от Съюза на контролиращите лица в България, заяви, че един от големите проблеми на регламента е, че няма оценка на риска и не гарантира последващ контрол.

Д-р Дора Пачова, която е специалист по детско здраве и молекулярна генетика съобщи, че се предвижда ГМО храните ще са устойчиви на антибиотици. Когато тези храни се консумират от хората,  те ще повлияят на чревната флора и антибиотичната резистенност, която така или иначе, вече е сериозен проблем за хората.

В края на конференцията организаторите обявиха създаването на Движение „Да опазим българската земя и храна“. Една целите на движението е да се бори срещу концепцията, разбита от авторът на новите ГМО, който, според Светла Николова, е казал: „Ние трябва да изоставим еволюцията и да създадем нов свят“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове в "Приморски" и "Одесос" днес

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", едва 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9800 гласоподаватели. Средната активност за двата района е 11,15%, съобщи председателят на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 21:07

Полет от Варна до Анталия закъснява над 13 часа, оплакаха се пътници

Пътници на полет от Варна до Анталия, планиран за 06,00 часа тази сутрин, останаха на летището във Варна над 13 часа заради технически проблем със самолета. Закъснението породи напрежение сред пасажери, които изпратиха видеоклип с обстановката на гейта.  Разгневените пътници се оплакват, че условията и чакането, на които са подложени, са особено тежки за..

публикувано на 20.10.24 в 20:22

Малко над 8% избирателна активност в "Одесос" и Приморски" към 17,30 часа

Избирателната активност на частичните местни избори за избор на кметове на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна към 17,30  е малко над 8%. За Одесос тя е 8,12% или гласували 5458 души, а за "Приморски"- 8,44 % или гласували 7300 души. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. Няма сигнали за нарушения. В двата района има секционни..

публикувано на 20.10.24 в 17:57
Снимката е илюстративна

Понеделник - неучебен ден за 27 училища в "Одесос" и "Приморски"

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони "Одесос" и "Приморски" кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори.  Без учебни занятия на 21..

публикувано на 20.10.24 в 14:36

Под 5000 души са гласувалите за районни кметове на "Одесос" и "Приморски" до обяд

Общата избирателната активност в районите "Одесос" и "Приморски", където днес се провеждат частични местни избори, е 3%. Около 2000 души са отишли да пуснат своя глас за районен кмет във втория по големина район на Варна, малко повече са гласувалите за кмет на най-големия район - "Приморски" - 2700 души. В някои секции машините са отказали и гласуването..

публикувано на 20.10.24 в 13:49

Частични избори за кметове в районите "Одесос" и "Приморски" във Варна (обновява се)

Осем са кандидатите, които се борят за гласовете на варненци за районите "Одесос" и "Приморски" на частичния вот днес.  Изборният ден започна в 7 часа сутринта и продължава до 20 часа.  201 избирателни секции са образувани за провеждането на частични избори за кмет на двата варненски района. Имащите право на глас са близо 200 хиляди. 86..

обновено на 20.10.24 в 13:39

Избиратели в „Одесос“: Районните кметове винаги имат тежест при вземане на решения в района

Районните кметове винаги имат тежест, когато има проблеми за разрешаване в района. Това коментираха за Радио Варна избиратели от район „Одесос“, гласували в Средно училище „Климент Охридски“. От районния кмет зависят много неща. Трябва да има кмет, за да реши проблемите в района, категорични са анкетираните. Частични избори за..

публикувано на 20.10.24 в 12:23