Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Тъга по изгубената модерност” - изложба на част от XXL

“Тъга по изгубената модерност” е най-новата изложба-предизвикателство, което Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна отправя на ценителите на съвременното изобразително изкуство. В две от залите на галерията са подредени творби на авторите Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов или художници, част от група XXL. Куратор на изложбата е Сузана Николова.

"Не е много лесно да се съберат на една място толкова ярки творчески индивидуалности, които са изключително силни и активни и всеки един от тях да бъде равностойно представен. Не е лесно, но от друга страна е голямо предизвикателство. Мисля, че тази изложба е много интересна, именно защото представя четирима автори, които са много изявени съвременни български художници."


“Тъга по изгубената модерност” в Градската художествена галерия – Варна събира произведения на Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов, създадени през последните години. Четиримата навлизат в художествения живот на София в началото на 90-те години на миналия век. Тяхното творчество се свързва с една от най-известните арт групи от онова време - XXL. Малко, по-малко от половината група се представя във Варна, каза за Радио Варна Свилен Стефанов.

"Би ми се искало некоректността и отклонението от правилото да стои в съвременното изкуство. Това, обаче, се случва в определени периоди, когато е креативно. Както беше през 90-те години, последното десетилетие на 20 век. Сега по-скоро има една нормативност. Едно изкуство, което си върви в някакво негово русло. Никой не ти казва какво да правиш, но няма и големи революции в изкуството. Т.е. в момента ние сме едно поколение, което по-скоро иска да бъде купувано."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров.  В..

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34