Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои модернизация на още два локомотива от Родопската теснолинейка

Снимка: tesnolineikata.com

Теснолинейката Септември - Добринище е един от най-аткрактивните железопътни пътища в България. Линията е с дължина 125 километра и по нея малкото влакче преминава през 35 тунела. За природата на Родопите няма да отваряме дума. Съществуват всякакви предпоставки самата теснолинейна железопътна линия да се развие като наистина голяма туристическа атракция. За съжаление, обаче, все по-често пътниците се извозват с автобуси. Дори имаше ден от януари, когато всички влакчета бяха отмемени. 

Причините за отмяната на влаковете и заместването им с автобуси са технически, коментира за Радио Варна Венцислав Славков, управител на БДЖ „Пътнически превози“.

"В единия от случаите беше повреда на единия от локомотивите заради удар на паднало дърво. Знаете там, че през зимния период поради географията на железния път има доста изкопи, доста мостове и доста често има срутвания, има паднали дървета. При другите локомотиви се получиха повреди по дизеловите двигатели."

Теснолинейните локомотиви, които се движат между Септември и Добринище, са в експлоатация от 60-те години на миналия век.

"Следствие дългогодишната експлоатация на тази серия локомотиви, а и липсата на вече доста резервни части, е днаот причините за честите повреди."

Локомотивите се ремонтират в депото в Септември. През последните години на два от тях е направена модернизация.

"Предстои подготвяне на обществена поръчка и за модернизация на още два локомотива от теснопътните, така че да можем да осигурим необходимите локомотиви за обслужването на влаковете по теснолинейката. Това може би ще стане към средата на годината." 

Теснолинейката ще продължава да съществува и няма планове за нейното закриване, категоричен е управителят на БДЖ „Пътнически превози“ Венцислав Славков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17