Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозите на Миланската Ла Скала с концерт във Варна

Камерният състав на Миланската Ла Скала ще изнесе концерт във Варна на 29 април в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Солисти ще бъдат маестрото на цигулката Марио Хосен, който ще дирижира оркестъра, и оперната прима Красимира Стоянова.

Два варненски музикални фестивала - XX Европейски музикален фестивал и Международния музикален фестивал "Варненско лято", обединяват усилията си, за да поканят във фестивалната столица на България камерния състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Ла Скала. Гостуването на “Виртуозите на Миланската Ла Скала” ще бъде кулминация на ХХ Европейски музикален фестивал Варна и едновременно с това - първи концерт от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2024.




Създаден през 1778 г., Оркестърът на Театъра на Ла Скала е безспорен световен еталон за творческо музициране в оперния и симфоничен репертоар, и всеки гастрол на неговите формации извиква възторжените аплодисменти на публиката. Балансираният мек звук и характерния оперен тембър са отличителни за оркестъра на Teatro alla Scala. В пълен състав оркестърът наброява 135 музиканти. Свързан е през годините с имената на едни от най-великите диригенти на нашето време - Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм. “Виртуозите на Миланската Ла Скала” са концертмайстори и солисти в оркестъра и обикновено концертират без диригент. Петнайсетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно, като гастролират в най-престижните световни оперни театри и концертни зали като виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.

“Да бъдем домакини на тези елитни инструменталисти, е чест и отговорност за нас. Те ни се доверяват отново, за юбилейното издание на Европейския музикален фестивал Варна, след като през 2017 г. по наша покана дойдоха за пръв път във Варна. С вълнение си спомняме небивалия фурор, който предизвикаха при първото си гостуване и очакваме с нетърпение новата вдъхновяваща среща с тези великолепни музиканти и с брилянтните солисти - маестро Марио Хосен и оперната дива Красимира Стоянова.", подчертава директорът на фестивала Мария Кондова.

Програмата на концерта включва изящни образци на италианския и немския барок - прочути арии от произведения на Бах и Хендел, и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

От 08-ми до 23-ти май 2024 г.  Арт Галерия  Le Papillon Ви представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които..

публикувано на 10.05.24 в 13:26

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14