Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как популярните дестинации се справят с излишъка от туристи?

Снимка: БГНЕС


Задължителна резервация, лимит за броя на посетителите, временно и дори пълно затваряне. Това са част от мерките, които много туристически обекти по света налагат, за да ограничат последствията от масовите посещения. Как популярните туристически дестинации се опитват да се справят с излишъка от туристи, които нанасят щети на природното и културно наследство?

В отговор на тълпите от хора и шума редица държави решиха да повишат различни такси и да въведат ограничения в броя на посетителите, коментира Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара:

"Повишаване на данъците от туристите в дестинации като Венеция, Амстердам, Париж, Барселона, е свързано с т.нар. свръхтуризъм или пренасищане с посетители. Давам пример с Акропола в Гърция. Изследванията са показали, че максимално 21 хиляди души могат да посещават този обект. Поради тази причина те въведоха график или по-скоро регистрация на желаещите посетители, така че да могат да разпръснат този поток в рамките на деня и да не се прехвърля числото 21 хиляди в най-натоварените дни, защото това уврежда ресурса и създава напрежение между посетителите, дискомфорт и те остават недоволни."

Туристите в Париж плащат тройно по-висока такса за престой в хотел от началото на годината, в която френската столица е домакин на Олимпийските игри.

Барселона и Мадрид също обявиха, че обмислят повишение на съществуващите туристически такси, които се плащат в хотелите. 

От месец март Гърция въвежда нова туристическа такса "климатичен данък". Таксата ще е двойно по-висока от сегашната.

В Амстердам повишават туристическия данък до 12.5% от цената на хотелската стая. Така най-големият град в Нидерландия стана градът с най-висок туристически данък в Европейския съюз.

Венеция планира да въведе дневна такса още тази пролет като пилотна програма, уточни проф.Маринов:

"Във Венеция за една година минават 30 милиона посетители, от тях само 10 % или около 3 милиона нощуват в Стария град. Те се опитват много внимателно да въведат такса за  еднодневните посетители. Първоначалните им намерения бяха за 10 евро, накрая решиха да са 5 евро, но не през цялата година. Експериментално ще пробват в най-натоварените периоди - от 25 април до 5 май, уикендите на месец май и юни, първите уикенди на юли. Таксата ще бъде валидна за посетители от 8.30 до 16.30 ч. Туристите, които посещават Венеция след 16.30 часа се предполага, че идват за вечеря и ресторанти, и няма да плащат. "

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полезните свойства на кайсиите

Богати на витамини и минерали: Кайсиите са източник на витамини А и C, които са важни за здравето на кожата, очите и имунната система. Те съдържат също така калий, който помага за поддържането на здравето на сърцето и нормалното кръвно налягане. Антиоксидантни свойства: Кайсиите съдържат антиоксиданти, които помагат да се намалят възпаленията в..

публикувано на 19.05.24 в 10:03

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41