Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна разпоредителното заседание по делото за замърсяването на Варненското езеро

Започна разпоредителното заседание за замърсяването на Варненското езеро от канализационна тръба. 

Обвиняеми са Цветанка Б. с адв. Андрей Янкулов, Ботьо Т. с адв. Христо Христов и Иван Портних с адв. Менко Менков, съобщават от Окръжния съд във Варна. 

Преди началото на заседанието бившият кмет на община Варна Иван Портних коментира, че нито е участвал в обявяването на поръчката, нито в процедурата, не се е занимавал с политика и целта на обвиненията е друга, като не уточни каква.

Очаквайте подробности.

Припомняме, че днес се провежда разпоредително заседание за замърсяването на Варненското езеро. То трябваше да се състои на 29 януари, но бе пренасочено за единствената свободна за всички адвокати дата - 14 февруари. Определена е още една резервна дата - 20 февруари. 

В разпоредителното заседание днес се очаква да се обсъждат следните въпроси:

1. подсъдно ли е делото на съда;

2. има ли основание 

3. допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници;

4. налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила;

5. разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация;

6. взетите мерки за процесуална принуда;

7. искания за събиране на нови доказателства;

8. насрочването на съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него.

Съдът се произнася по направените искания за конституиране на страни в производството.

След обсъждане на горните въпроси, съдът се произнася по тях с определение, с което:

1. прекратява съдебното производство;

2. прекратява наказателното производство;

3. спира наказателното производство;

4. насрочва делото и уведомява явилите се лица, когато не са налице основания за разглеждането му или когато е констатирал очевидни фактически грешки в обвинителния акт.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес определят номерата на партиите в бюлетините за изборите

В 16 часа днес Централната избирателна комисия ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в различните форми на..

публикувано на 08.05.24 в 08:18

Поредна серия от дни на безводие в балчишкото с. Рогачево

Поредна серия от дни на безводие в балчишкото с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в селото, които са на сухо от началото на месец май.  От 1 май сме без вода. Така посрещнахме и празниците - без вода, сподели Неда Кудева, която подаде сигнал към редакцията на Радио Варна. Тя припомни, че миналото лято жителите на балчишкото село..

публикувано на 08.05.24 в 08:02

Типично пролетно време днес - топло, с облаци, дъжд и гръмотевици

Днес ще е предимно облачно, най-вече след обяд на много места ще паднат краткотрайни валежи от дъжд, придружен от гръмотевици. Локално са възможни по-значителни количества и градушки. Вятърът бързо ще се ориентира от изток-североизток, по крайбрежието от североизток, и ще се усили до умерен. Преобладаващи максимални температури между 18° и 23°, за Варна..

публикувано на 08.05.24 в 06:06

Обнародвано в Държавен вестник: По-ранна ваксинация срещу коклюш за новородените

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени шест седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши съответно 10 и..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Назначението е по предложение на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Иванова работи във фонда през последните 14 години. Тя е магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Управителният съвет на Държавен фонд..

публикувано на 07.05.24 в 18:43

Отпускат 16 милиона лева за напояване на земеделски култури

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс в размер до 16 000 000 лв. по схемата на държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2024 г., съобщиха от ДФЗ. Схемата е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в..

публикувано на 07.05.24 в 18:32
Росица Матева

Утре теглят жребия с номерата на партиите в бюлетината

В 16 часа в сряда, 8 май, ще бъде жребият за определяне на номерата на политическите формации и инициативните комитети в бюлетините за предстоящите избори на 9 май.  Две партии - "Правото" и "Републиканци за България", са подали до момента заявления в Централната избирателна комисия за заличаване на регистрацията им за участие във вота, предаде..

публикувано на 07.05.24 в 16:30