Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бързата" мода умира

Снимка: pixabay

Бързата мода постепенно умира, а т.нар. ново поколeние "Z" е все по еко насочено и търси преработени дрехи и обувки. За това информират от Асоциацията по тексилно рециклиране. Евтиното и бързо производство на нискокачествени дрехи постепенно умира, категорични са от Асоциацията и добавят в пресъобщение, че прекомерното производство и безсмисленото потребление постепенно отстъпват пред грижата за околната среда и дрехите втора употреба. Това неминуемо води до умиране на т.нар "бърза" мода. Отново според данни, изнесени от Асоциацията по тексилно рециклиране, над 60% от поколението Z вече търсят продукти с намален въглероден отпечатък и искат да пазарува по-устойчиво. Следователно марките, които искат да привлекат интереса на нарастващите потребители, ще трябва да отговорят на тези изисквания за устойчивост.

Оказва се, че екосъзнанието на хората се променя и то е в синхрон с изискванията и предизвикателствата пред текстилната индустрия в света, в Европа и в България. Това коментира за Радио Варна Надя Съботинова от Асоциацията по тексилно рециклиране.

Комисията на ЕП по околна среда (ENVI) ще гласува днес позицията си относно актуализирането на правилата на ЕС относно отпадъците с фокус върху два ресурсоемки сектора - текстилната и хранителната промишленост, научаваме от съобщение в сайта на институцията.

По отношение на текстила законопроектът подкрепя мерките за разделно събиране, сортиране, повторна употреба и рециклиране и въвежда системи за разширена отговорност на производителите, която ще изисква от модните марки и производителите на текстил да плащат такси за финансиране на местното събиране на отпадъци. Заседанието на ENVI започва в 10:00 ч. българско време.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на..

публикувано на 03.05.24 в 09:29

Колко свободни са медиите у нас?

Индекс на международната организация "Репортери без граници", която оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува в днешния Световен ден на свободата на пресата - 3 май, нарежда  България на 59-то място. Година по-рано, през 2023 г., страната ни заемаше 71-ва позиция от 180, след като години наред беше отвъд 100-та позиция...

публикувано на 03.05.24 в 09:04

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23
the_great_chinese_wall

До Китай и обратно

Всеки китаец трябва поне веднъж в живота си да посети Великата китайска стена, както и другите символи на страната с най-древна история, убеден е пътешественикът Пламен Узунов. Той за пореден път се потапя в китайската цивилизация. Впечатлен е от Великия китайски канал. Всеки е чувал за Великата китайска стена, но не всеки е чувал за Гранд канал, каза..

публикувано на 02.05.24 в 14:18