Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стефанов от ПП-ДБ-Варна с коментар за провеждането на комисията по бюджет и финанси

Заместник-председателят на Общински съвет-Варна от Коалиция "Продължаваме Промяната-Демократична България" Николай Стефанов сравни с "хвърляне на димки" действията на опонентите си в местния парламент. По думите му предложенията им в по-голямата си степен по време на финансовата комисия са били "без източник на финансиране и без окомплектовка". Той визира поисканите от "Възраждане" 500 хил. лв. за ремонт на сцена "Раковина" в Морската градина, както и над 5 млн. лв. за ремонти на спортни бази, и провеждане на международни турнири. Позицията му беше изпратена от пресцентъра на ПП-ДБ във Варна с писмо до варненските медии. 

 "Без количествено-стойностна сметка, без проект и без да е минало по каналния ред е с цел само да си направят клип в залата и да го пуснат в социалните мрежи.", коментира Стефанов и го окачестви като популизъм и демагогия в  заблуждаване на гражданите. "И аз мога да поискам голяма сума за варненци и нереалистични предложения. Това е имитиране на дейност и създаване на фейсбук съдържание в заблуда на избирателите и "пускане на димка", поясни Николай Стефанов. 

Тези предложения ще отпаднат, смята още той. Заместник-председателят на ОбС от Коалиция "Продължаваме Промяната-Демократична България" смята, че от ГЕРБ са се възползвали от неопитността и добронамереността му като председател на комисията по финанси и това, че той не си позволява да взима думата, спирайки микрофоните им. "Използваха се политически внушения, подмятания, обвинения, които категорично нямат място във формата на тази комисия.", уточни Стефанов. Той изрази категоричност, че като областен координатор на партията не си е позволил да изкарва политически дивидент от трибуната и е там строго в ролята си на професионалист, какъвто трябва да бъде, за да изпълнява тази позиция.

"Радвахме се на засилен интерес от страна на "Възраждане" за допълнителните 100 млн. лв., които успяхме да подсигурим към общинския бюджет. Поискаха да видят проектите и какво включва този пакет. Очевидно сме постигнали нещо, което до момента никой не е правил в такъв размер.", каза още Стефанов. На втората седмица от встъпването на власт на Коалицията е подсигурено много сериозно финансиране, което дори и опонентите не успяват да премълчат и прикрият. В крайна сметка това е добро за всички граждани на Варна - както за нашите, така и за техните избиратели, и няма как да кажат на черното - бяло. 

Макрорамката е в размер на 764,2 млн. лева, от които 338,5 млн. лева са делегираните средства от държавата, а  останалите 369,1 млн. – от приходи от местни данъци и такси. Бюджетът със средства от европейски проекти и програми е в размер на 56,5 млн. лева, припомня Стефанов. 

Последните години бюджетът се е раздувал, като са се прилагали кухи обеми и източници на приходи, които "предходната власт не е очаквала да реализира", посочва Николай Стефанов. По думуте му, според Закона за публичните финанси, за разлика от държавния бюджет, общинският бюджет трябва да е балансиран и приходите трябва да са равни на разходите. За да оправдаят амбициозна инвестиционна програма, която са в яснота, че  няма да се изпълни, залагат повече средства за проекти и капиталова инвестиционна програма. По този начин показват големи, но неизпълними намерения, подчертава още той, като допълва: Неслучайно капиталовата програма за миналата година е била заложена около 260 млн. лв., а е била изпълнена едва една трета. Като пример Стефанов даде размера на бюджета на Варна за 2023 година, който е бил близо 800 млн. лв., а този на Пловдив - 650 млн. лв. Два икономически съотносими града, но морската столица е с издут изкуствено бюджет. Затова тази година са заложени реалистични и изпълними цели, заключи Стефанов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха фонтана на пл."Независимост" месец по-рано

Пуснаха фонтана на пл. "Независимост" месец преди планираното заради Маратон Варна. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев. Голям спортен празник е организиран за малките в деня на спортното събитие. Йога за деца, табата, баскетбол, футбол и балет са само част от активностите, които ще се преподават безплатно от сертифицирани треньори на малчуганите,..

публикувано на 11.05.24 в 19:57
Снимката е илюстративна

Цистерна и мотор се удариха в Айтоския проход

Цистерна и мотор се удариха в Айтоския проход между селата Билка и Дъскотна. Инцидентът е станал малко след 18 часа, изясняват се причините, довели от произшествието. Няма данни за тежко пострадали, съобщават от полицията.  Пътят е затворен в двете посоки, движението се отбива от село Партизани към Ришкия проход.  Няма теч от цистерната и опасност от..

публикувано на 11.05.24 в 19:45

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна утре

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 11.05.24 в 17:04

До две седмици удостоверяват машините за вота

Екипите, ангажирани с удостоверяването на машините за гласуване, ще работят в режим, който гарантира завършването на процеса в срок. Това коментира министърът на електронното управление Валентин Мундров пред журналисти след началото на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, днес, съобщават от ресорното министерство...

публикувано на 11.05.24 в 16:58
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи утре, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. Още от тази вечер в 20 часа до утре в 15 часа, заради провеждането на..

публикувано на 11.05.24 в 14:12

От "Аз вярвам и помагам" призовават с пластмасовите капачки да не се предават други предмети

От благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам", в помощ на хиляди бебета, призовават да не се предават други пластмасови предмети, различни от капачки. Тази година от организацията се натъкват на неочаквани находки. Те напомнят, че не са депо за отпадъци или рециклираща компания, а доброволци, обединени от благородна кауза. Сред откритите вещи..

публикувано на 11.05.24 в 12:54

Пускат водата на хиляди варненци след 12 часа суша

 Аварията, която остави хиляди варненци без вода 12 часа, е отстранена. Пускането се извършва поетапно в периметъра, заключен между бул. "Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", съобщават от ВиК дружеството.  През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 12:40