Проф. Мирослав Иванов е един от доайените в академичната област на лозарството. Той е преподавател в Техническия университет във Варна, Катедра "Растениевъдство", както и в Плевенския институт по лозарство и винарство, където работи от 1982 г., но споделя, че от детските си години е в бранша.
В деня на Свети Трифон, 14 февруари, Нина Милошевич рaзговаря с проф. Иванов за специалността „Лозарство“ и за перспективите за успешно развитие на специалистите в този сектор у нас.
Поне 50 % от студентите в Катедра "Растениевъдство" имат желание и в бъдеще да се занимават с това. Дано се възроди земеделието, което е било в миналото, и да върне позициите си, подчерта специалистът.
Вкъщи, когато си зарязвате лозите, оставяйте дълги плодни пръчки с поне 10-12 очи или пъпки, за да ви дадат добре оформени гроздове, ни посъветва проф. Мирослав Иванов. Той споделя, че е привърженик на органичното производство и има мечта да се спре химизацията.
За да се получи добър добив, а видим при лозата така нареченото "изтачване" (или превръщането на гроздовете в мустаци, когато при обилни валежи, високи температури и влага в почвата, се получава интензивен растеж и бутончетата на лозата започват да окапват), трябва да прещипем връхната част на леторастчето, за да спрем растежа. По този начин се справяме с проблема да има по-малко гроздове и повече листа на лозата. Ако обаче не можем да се справим сами, трябва да се обърнем към специалист, допълва проф. Мирослав Иванов.
Принципите за резитба са елементарни - има къси, дълги и смесени плодни звена, посочва проф. Иванов.
Разговора с него може да чуете в прикачения звуков файл в началото на публикацията.
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..
Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..