Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Ганчев:

Участъци от Варненското езеро са замърсени с мед, олово и арсен

Снимка: Румен Сарандев

В някои райони на Варненското езеро замърсяването с тежки метали е три пъти над нормата. Това показва мащабно изследване, извършено от учени в Техническия университет във Варна. Във фокуса на изследванията е химическият състав на тинята в езерото. Анализът е показал, че то е замърсено основно с мед, олово и арсен. Най-силно е замърсяването в района на стария плавателен канал и режещето (гробището) за кораби. Установени са и 17 зауствания. Всички са държавни, но не е ясно дали няма незаконни присъединявания от частни лица, каза ръководителят на екипа, извършил проучването, професор Тодор Ганчев. Има много и различни методи за почистване на тежките метали в тинята, като сред тях е използването на минерала зеолит или на растения, които абсорбират и неутрализират замърсяванията. 

Изследването на учените е обхванало две зони на Варненското езеро, уточни Ганчев. Едната обхваща областта, където плавателните канали свързват Варненския залив с езерото - в непосредствена близост до Аспаруховия мост. Втората зона обхваща пространство в близост до с. Казашко, допълни проф. Ганчев. И в двата случая са използвани водолази, които са събрали 140 дънни проби от тинята на езерото, анализирани в сертифицирана лаборатория в Бургас. Екипът е направил и цифрова карта на замърсяванията, както и анализ на замърсяването спрямо холандските норми, тъй като такива у нас няма. 

Варненското езеро се замърсява главно заради корозията на потънали плавателни съдове, смята ръководителят на проекта. Замърсяванията са скупчени на определени места - там, където има човешка дейност, категоричен е той. 

Какво би се случило с екосистемата на Варненското езеро? Сценариите са три, посочва проф. Ганчев.

Ако нищо не се предприеме, замърсяването и натрупванията ще продължат, а езерото ще стане непривлекателно. Засега обстановката е тревожна само на някои места, но това би могло да ескалира, смята ръководителят на проекта.

Ако държавата и Община Варна предприемат минимални усилия за спиране на основните източници на замърсяване, това би довело до сценарий, в който екосистемата бавно ще започне да се пречиства.

Третият сценарий, прогнозира проф. Ганчев, е да се вземе опита на други държави и цялата общност да се ангажира с почистването на Варненското езеро. 

Подробностите чуйте от разговора на Валери Великов с проф. Тодор Ганчев:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски деца засадиха над 600 цветя за 24 май

Деца от Варна отбелязаха по нестандартен, но образователен начин Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Десетки се включиха в работилничката по засаждане на цветя, която бе съпътстващо събитие на единствения по рода си фестивал в морския град – Флора Варна, който се..

публикувано на 25.05.24 в 09:12

Общобългарски младежки фолклорен събор започва в Каварна

На 25 и 26 май т.г. Каварна с превръща в столица на българският фолклор, с откриването на Осемадесетото издание на общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ Той се организира от Община Каварна Продуцентска къща „Пирина“, с медийното участие на БНР / Българското национално радио/. В 10.00 часа днес, 25 май - събота, на..

публикувано на 25.05.24 в 09:04

Светият Синод решава дали Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен..

публикувано на 25.05.24 в 09:00
Пътеката до Седемте рилски езера

Пострадалият на Рилските езера е с травми, но без опасност за живота

Пострадалият 39-годишен французин в района на Седемте рилски езера има два счупени гръбни прешлена, две счупени ребра, счупена предмишница, мишница и глезен, вследствие на падане от голяма височина. Това съобщиха на брифинг на лекарите от Спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, предаде БНТ. Вчера мъжът беше докаран в болницата за..

публикувано на 25.05.24 в 08:58

Времето в събота: Слънчево, но на места ще превали

Днес ще преобладава слънчево време. Следобед на изолирани места във вътрешността на района не е изключено да се развие купеста облачност и да превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 21 и 26 градуса, за Варна около 23. Вълнение на морето 3-4 бала. Температура на морската вода между..

публикувано на 25.05.24 в 07:38
Министерство на земеделието

МЗХ ще продължи да подкрепя развитието на сектор „Животновъдство“

Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя сектор „Животновъдство“ с всички налични национални и европейски инструменти, като един от основните сектори в земеделието, за да го запазим и развиваме. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов при откриването на 12-ия Национален събор на овцевъдите..

публикувано на 24.05.24 в 16:05

24 май във Варна (снимки)

Празничната програма започна в 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, където бе издигнато българското знаме. Отличниците!  Богата бе фолклорната композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли. За първи път бе изпълнен „Танц на буквите“, а в небето по традиция литнаха цветни балони с..

обновено на 24.05.24 в 14:58