Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата (ВИДЕО)

Богдан Богданов
Снимка: БТА

Начина на връщане на акциите на Варна в Пловдивския панаир обсъди на среща днес икономическият министър Богдан Богданов заедно с кмета Благомир Коцев и председателя на Общинския съвет във Варна Христо Димитров. 

Нашето мнение е, че тези акции трябва да се върнат на държавата, коментира кметът на Община Варна Благомир Коцев. Пловдивският панаир трябва да бъде запазен като национално богатство, допълни той. Има стратегия от страна на държавата как да се развива Пловдивският панаир. Попадайки в частни ръце и ставайки съучастник в една скрита приватизация не е нещо, в което Община Варна би искала да участва, подчерта Коцев. 

"Ние водим дела - акциите са и трябва да бъдат собственост на държавата. Трябва да запазим този ключов за държавата ни актив", посочи от своя страна Богданов. В момента ние не очакваме от Община Варна и от Областна администрация крайно решение, защото имаме съдебен процес, но за нас тук е важна също и моралната декларация, която би могла да бъде направена, как Варна си представя развитието на този ключов актив, добави Богданов. 

Община Варна притежава 16 314 400 акции, или 29 % от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. При посещението си във Варна на 18 януари Богданов съобщи, че до края на месец март се очаква община Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир на държавата. Тогава министър Богданов припомни, че общината е получила безвъзмездно акциите на Пловдивския панаир, за да ги прехвърли в частното дружество, което стопанисва т. нар. „Дупка“ в центъра на Варна. Има решение на Общинския съвет, което от години не е изпълнено, посочи тогава министър Богданов, според което акциите да бъдат върнати на държавата и изрази удовлетвореност, че има разбирането на новото ръководство на общината за връщането на акциите.

По време на срещата си с кмета на Община Варна и председателя на Общинския съвет днес е била обсъдена и възможността за създаване на индустриална зона в област Варна. Ние започваме реален процес по подготовката на терените, каза още министър Богданов. Става дума за 4 500 дка южно от Слънчево, допълни той. Предстои изграждането не само на индустриална зона, но и на един агрохъб в тази индустриална зона, поясни икономическият министър. По думите му се работи върху техническата оценка на проекта. Нашата амбиция е тази зона да бъде изградена съвместно между Национална компания "Индустриални зони", Община Аксаково и Община Варна, подчерта той. 

Създаването на нова индустриална зона във Варненския регион е от изключителна важност, коментира кметът на Варна Благомир Коцев. В момента сме се фокусирали върху зона на територията на Аксаково, допълни той. След направен анализ на територията през тази година могат да се подготвят документите, поясни Коцев. Очаква се изграждането й да започне през 2025 г. 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 12.05.24 в 17:05

Недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на..

публикувано на 12.05.24 в 11:49

Държавата и общината обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Община Варна и областната администрация обединяват усилия, за да възродят манастира "Св. Богородица " в местността Караач теке край града. Това потвърдиха областният управител проф. Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев. Проф. Казимир Попконстантинов, откривател и проучвател на комплекса, заяви, че ще бъде възродена и идеята в Деня на..

публикувано на 12.05.24 в 11:19

Дадоха старт на Маратон Варна

Кметът Благомир Коцев даде старт на Маратон Варна. Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в състезанието, което започна днес на площад „Независимост“ в морския град. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км. В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра –..

обновено на 12.05.24 в 11:04

Следобед ще вали

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки!  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по-голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър, сутринта от северозапад и север, следобед ще се..

публикувано на 12.05.24 в 06:52

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 12.05.24 в 06:40
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи в неделя, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. До 15 часа в неделя, заради провеждането на маратона, ще бъде затворена..

публикувано на 12.05.24 в 06:30