Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три „писателски” заглавия могат да се видят в София, Пловдив и Варна на Master of art

Автор:
Снимка: masterofartfilmfestival.com

Филми за дръзки творци представя Master of art, съобщават организаторите за БТА. С уикенд, посветен на литературата, продължава деветото издание на фестивала. Три „писателски” заглавия могат да се видят в София, Пловдив и Варна, посветени на Екзюпери и „Малкият принц", Антъни Бърджес и „Портокал с часовников механизъм", както и „Ако имаше филм за мен…” – за българската поетеса Димана Йорданова.

Френският документален филм „Малкият принц: Роди се звезда” на Винсент Нгуен, създаден по за 80-годишнината на романа на Антоан дьо Сент-Екзюпери, изследва спомените на автора. Разказва как той превръща една детска приказка в универсална философска притча, която надхвърля векове, култури и епохи.

Филмът ще бъде излъчен паралелно в трите града днес, 18 февруари. Непосредствено преди това, отново паралелно, ще бъде показан българският документален филм на режисьора Пламен Николов „Ако имаше филм за мен… Димана Йорданова”. Поетесата е едновременно основен герой и зрител в лентата. Говори за себе си в трето лице и с отстранение като за някой друг, когото познава добре. Този разказ е накъсан от стиховете ѝ, които чете сама.

„Портокал с часовников механизъм – пророчеството” е на режисьора Беноа Фелиси. През 1971 г., след като излиза филма на Стенли Кубрик, Антъни Бърджес, британският автор на скандалния роман, получава критики от всички страни. Обществото, критиците и някои американски съдии са възмутени и Бърджес се оказва в светлината на прожекторите, обвинен в подбудителство към насилие и убийство.

Така, той започва да пише ръкопис, който никога не е публикуван и до който днес имаме изключителен достъп чрез този филм. Следващите прожекции в София са на 21 и 25 февруари.

Канадският документален филм „Цветът на мастилото” разкрива мистерията и силата на най-старата медия през очите на Джейсън Логан, производител на мастила в Торонто. Събирайки цветове от природата – плевели, горски плодове, кора, цветя, камъни, ръжда – той прави мастило от почти всичко. Прожекцията е днес, 18 февруари, от 15:30 ч. в културен център „Г8“, както и в Стара Загора – на 20 февруари.

Италианският филм „Джеф Кунс – личен портрет”, е пътешествие в съзнанието на един от най-противоречивите артисти на нашето време, показващ скритите механизми зад човека, художника и марката Koons. С ексклузивен достъп до дома на семейство Кунс в Йорк, Пенсилвания, лентата изследва корените и ежедневието на Кунс, следва го до огромното му студио в Ню Йорк, а след това през Катар и Европа до гръцкия остров Хидра, по време на обиколката му там с пет изложби през 2021 г. Освен другите творби, документалният филм показва и творбите Play Doh, Puppy, Balloon dog, Banality, Michael Jackson and Bubbles, Tulips, Lobster, Pink Panther, Bracelet, Cracked Egg, New Hoover Convertible. Следващите прожекции са на 20 февруари – в София и в Стара Загора.

Същия ден в столицата е единствена прожекция на испанския филм „Изкуството на светлината и сенките” – за произхода на киното и аудиовизуалното изкуството от праисторията до началото на 20 век. 

„Гоя, Жан-Клод Кариер и призраците на Бунюел” (режисьор – Хосе Луис Лопес-Линарес), на 25 февруари в „Одеон“, проследява проучванията на покойния сценарист Жан-Клод Кариер, на творчеството на художника Франсиско де Гоя, на когото винаги се е възхищавал и на когото е посветил филма „Призраците на Гоя“ с режисьор Милош Форман. Как Гоя предусеща модернизма, не само в изобразителния смисъл, но и по засегнатите теми – войни, мигранти, увреждания (Гоя е бил глух), „малките хора“ и преди всичко стигматите на лудия свят. Гоя, който, както казва Малро, е последният от класиците и първият от модерните.

Индонезийският филм „Да създадеш скулптура гигант”, на 22 февруари в „Г8“, разказва за скулптора Ньоман Нуарта, автор на величествената гигантска каменна птица на оостров Бали – „Гаруда Вишну Кенчана“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът не одобри Росен Желязков за министър-председател на България

Парламентът гласува и не одобри за премиер на България Росен Желязков, предаде БНР. За гласуваха 98, против, 138, въздържали се двама. По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер. Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против,..

публикувано на 03.07.24 в 16:24

Модернизират системата за продажба на билети за градския транспорт във Варна

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от общинското дружество ТАСРУД , което отговаря за приходите от продажбата на пътни документи в обществения транспорт на Варна. Стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв.  Поради факта, че има много неработещи машини за продажба на билети..

публикувано на 03.07.24 в 16:15

Приключи електронният прием, над 3000 първокласници вече са записани във варненски училища

Приключи електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна за учебната 2024-2025 година. Общо 3007 първокласници са записани към дата 1 юли 2024 година. След приключване на електронния прием са обявени 335 свободни места в 28 общински училища от всички административни райони в града и прилежащите селища. Свободните..

публикувано на 03.07.24 в 15:30
Цветеслава Гълъбова

Цветеслава Гълъбова: У нас няма разбиране колко е важна извънболничната грижа за психично болните

У нас няма разбиране колко е важна извънболничната помощ за хора с психични заболявания. Това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски“. По думите й бюджетът от 200 млн. лева, който се отделя годишно за психично здраве, е крайно недостатъчен.  Тя посочи, че когато видим по улиците хора, които си..

публикувано на 03.07.24 в 14:49
Николай Денков

Денков: Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по високи доходи на хората

Едва ли има голямо различие в оценката на ситуацията. Има различие по два въпроса, защо сме тук и как можем да излезем от ситуацията. Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, предаде БГНЕС. Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства в последните 3 г., правителства, които осигуриха по високи доходи на хората, икономическа среда за..

публикувано на 03.07.24 в 14:40

Бойко Борисов: Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на президентската двойка и на дипломатите. Имахме нужда от..

публикувано на 03.07.24 в 14:23

Парламентът обсъжда и гласува правителството на ГЕРБ-СДС (ВИДЕО)

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

публикувано на 03.07.24 в 13:00