Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на скаутите

Над 1000 са скаутите в България и около 200 във Варна

Васил Ставрев е скаут от повече от 10 години


На 22 февруари отбелязваме Световният ден на скаутите. Датата не е избрана случайно. На днешния ден в Англия се е родил сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл, който е основоположник на скаутското движение по света. Това се случва през далечната 1907 година. Скаутството е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация на повече от 250 милиона момчета и момичета по света. Днес, световното скаутско движение обхваща над 40 милиона млади хора от 223 страни и територии по света. Националните организации на тези страни са обединени в Световната организация на скаутското движение (WOSM).

През 1911 е основана и Организацията на българсктие скаути. В момента, членовете на организацията в България са над 1000, а във Варна допреди няколко години наброяваха около 200 човека. Клубовете в морската столица са общо четири. Един от тях е клуб "Морски вълк", част от който повече от десетилетие е Васил Ставрев.

"Преди всичко Организацията на българските скаути е образователна и се опитва да допринесе за развитието на децата и младежите чрез различни дейности", каза в ефира на Радио Варна Васил Ставрев и допълни, че тя отворена за всеки желаещ да стане скаут на възраст между 7 и 107 години.

Скаутстките дейности излизат далеч от пределите на лагерите и горските къмпинги. Освен тях, скаутите в България се включват в различни благотворителни и хуманитарни инициативи.

Васил си спомни за едно от първите си предизвикателства - наводнението в село Бисер преди повече от десет години, както и потопа в Аспарухово. И на двете места той и другите скаути са помагали на пострадалите чрез събиране на дрехи и храна, както и разчистване след стихиите.

Успоредно с инициативите, всеки уикенд се провеждат и обучения за децата с екологична насоченост, както и за водачите, тъй като по думите на Васил Ставрев всички скаутски дейности няма как да се случват без водачите.

Основна мисия на скаутството днес е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система, основана на Обещанието и Закона на скаута, да помогне за изграждането на един по‐добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото.

Чуйте подробностите в звуковия файл






 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26

Випуск 1974г. на Строителен техникум Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на училището

Випуск 1974г. на Строителен техникум - Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". Идеята идва от главния двигател на випуска, Маринела Грудева, която успява да организира своите бивши съученици за това събитие. Благодарение на..

обновено на 10.05.24 в 15:41

Виолета Тончева с голямата награда за журналистика "Златен тризъбец"

Варненска журналистическа организация, която тази година чества своята 100-годишнина, днес раздаде своите награди на тържествена церемония в Арт салона на Радио Варна. Най-високото отличие е „Златният тризъбец“, което се връчва само при високи професионални постижения, веднъж на няколко години. Бронзовата статуетка, дело на скулптора Пламен..

публикувано на 10.05.24 в 15:08

Наградиха доброволци към клубовете за превенция във Варна

Във Варна наградиха най-изявените дванадесетокласници-доброволци към клубовете за превенция. Отличията се дават за изключителен принос в развитието и прилагането на общинската политика по превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора.  Наградени с грамота са: Габриела Димитрова от училищния превантивен клуб към Първа езикова..

публикувано на 10.05.24 в 14:45

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забалежителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Във Варна връчват журналистическата награда "Златният тризъбец"

Виолета Тончева е носителят на журналистическата награда "Златният тризъбец". Тържественото връчване на приза ще бъде от 11 часа днес в арт салона на Радио Варна. Събитието е част от двудневната юбилейна програма във връзка с няколко кръгли годишнини - 100 години от създаването на Варненска журналистическа организация, 100 години „Варненски..

публикувано на 10.05.24 в 08:00

Варненец дари средства за литературен конкурс в своето училище

Творческо предизвикателство за писане получиха в самия край на училището абитуриентите на варненското Средно училище с езиково обучение (СУЕО) "Александър С. Пушкин". Бивш възпитаник дари сума за награден фонд на конкурс за есе на тема „Личността, която ме вдъхновява“, като единственото му желание е било да бъде организиран за бъдещите абитуриенти..

публикувано на 10.05.24 в 06:55