Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кавал парк" - един филм, който прегръща България

След специалната прожекция в рамките на фестивала Master of Art "Кавал парк" тръгва по българските екрани от днес, 23 февруари. Документално-художественият филм на режисьора Богдан Дарев е посветен на виртуозния музикант Александър Еплер

Американец от руски произход, живял в Сиатъл, Александър Еплер попада в България през 70-те години. Той постъпва в Музикалната академия в Пловдив и става първият студент, овладял до виртуозност тънкостите на българския духов инструмент - кавал.

Александър Еплер

Веднъж ме арестуваха в Бургаско. Беше станало убийство. И аз бях с български паспорт, в който пишеше: „Александър Илиев Еплер, Народност: руснак. Гражданство: САЩ“.

Добре, ама милиционерите бяха малко стари... По онова време много от тях бяха стари овчари, които едва можеха да четат. Едва ми прочитаха името, после казваха: „Народност: руснак. Заповядайте!“ Но по някаква причина в Бургас стигнаха чак до „Гражданство: САЩ“, след което веднага ме арестуваха и казаха: „Ааа, имаме си шпионин на Никсън!“

И аз звънях в... Най-после, след много дни, се свързах с посолството на САЩ и те гледаха на мен като на враг, защото по онова време аз бях единственият чужденец, западняк, в цяла България, който живее като българин и учи там. Със сигурност бях единственият американец. И те казаха: „Вие сте там под своята собствена закрила” и ми затвориха.

Несбъднатата мечта на Александър Еплер е някой ден да се върне в страната ни! „Кавал парк“ е определян от критиците като урок по българолюбие и човечност, един филм, който прегръща България.

Лентата е по идея на кавалджията Васил Денев, а снимачният процес продължава 3 години в Пловдив, Камено, Сиатъл, Лос Анджелес, Сан Диего, Сан Франциско и Чикаго. Главен продуцент е Българско общество ПЧЕЛА. За осъществяването помагат и американски любители на българския фолклор и сънародниците ни в САЩ.

Музиката в „Кавал парк" е дело на Александър Еплер, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Николай Докторов, Васил Денев, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов и Маймон Милер. Във филма участват Васил Денев, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Петър Алексиев-"Усмивката", Черил Спасоживич, Изуми Феърбанкс, Джинджер Ръсел, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов, Даниела Найберг, Калин Крумов, Богдан Дарев и неповторимият Бончо.

Режисьорът Богдан Дарев се завръща на родна земя след 23 години странство в САЩ. В неговата биография са още заглавията „Там.", „Тази баба", „Хармония" и най-новият му филм „Спица."Богдан Дарев

През 80-те години Александър Еплер прави дизайна и изработва кавала в тази снимка. Три десетилетия по-късно българският имигрант Васил Денев получава този кавал като подарък. „Никога не съм си представял, че ще намеря най-добрия кавал, на който някога съм свирил, чак в Америка“, споделя Васил във филма. Как е възможно един чужденец да постигне такова майсторство в занаята?

Около 2011 година Еплер се оттегля от светлината на прожекторите. Време е Васил Денев да заблести. Александър често му акомпанира на гайда. Той свири и на тамбура, цимбал и балалайка. Дългогодишен приятел описва Александър като музикален гений, който на крехката възраст от 13 години, вече дирижира фолклорен ансамбъл в Сиатъл.

През годините Александър и Васил стават добри приятели. Идеята за направата на филма се ражда от това приятелство...

И още:

Богдан Дарев снима в продължение на часове и дни как Александър Еплер изработва кавал. Замисълът е заснетото да се превърне в „свободен източник“ на майсторлъка на Александър, от който бъдещите поколения да черпят знания и опит.

„Никога няма да забравя колко концентриран бе Александър. Темпото на работа бе така отмерено, че човек се чувства, сякаш е на концерт, още преди инструментът да бъде завършен.“, споделя Богдан.

За съжаление Александър успява да завърши само горната част от кавала, преди да се разболее. Мечтата, която не се сбъдна... Но възможно ли е това, което ни предава Александър Еплер в „Кавал парк“, да е дори още по-ценно?

Режисьорът Богдан Дарев беше гост в предаването за култура "Гравитация нула". Светлана Вълкова разговаря с него:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40