Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортни неволи: Жители на Цветния квартал вървят с километри до спирки на градския транспорт

Снимката е илюстративна

Поредицата от промени на маршрутите на линии с номера 12 и 10 заради ремонтите в Цветния квартал във Варна оставиха хората, които живеят и работят там, без възможност да ползват градския транспорт. Те вървят с километри пеша, за да стигнат до "най-близката" спирка, която, оказва се, е тази на Регионалната здравна инспекция. 

2 500 крачки. Толкова отмерва всеки ден крачкомерът на телефона на Даниела Манчева, която трябва да върви от блок 31 на улица "Подвис" до спирката. "Линия 12 не върви по маршрута си заради ремонтите. Бяхме се примирили и с това, че линия 10 има променен маршрут, но положението вече е нетърпимо. Това е единственото превозно средство, което ни обслужва", възмущава се Манчева. 

Оказва се, че от ВиК-Варна до улица "Подвис" спирка няма, допълни Манчева. 

Трябва някой да поеме отговорността, категорични са хората. Проблемът им започва преди една година, когато едната линия спира да обслужва спирките в кв. "Изгрев", Вятърна мелница и "Подвис". Сега обаче районът е напълно отцепен откъм градски транспорт. 

След общо събрание, на което хората споделят на Даниела Манчева за проблемите си, тя решава да вземе присърце това решение и да потърси разрешението му. Живеещите в квартала ще изпратят официално писмо до Община Варна с искане да вземат решение за по-удобна връзка или евентуална промяна на маршрута на номер 10. "Но ако се вземе такова решение, да се помисли за хората, които не могат да се движат, за майките с малки деца, за възрастните. Сега започвам да водя тази битка за помощ. Ако е нужно, ще се събират и подписи. Виждаме колко ни е трудно", допълни Манчева. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 15:13

770 секции в 60 държави за изборите 2 в 1

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Връчиха наградите "Варна"

На официална церемония в зала "Пленарна" на Община Варна днес бяха връчени наградите "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.  20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието днес.  Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май.  Бяха..

публикувано на 23.05.24 в 13:20

Плащаме по шест лева за чадър и шезлонг на плажа във Варна тази година

Тази година във Варна за чадър и шезлонг на плажа ще плащаме по 6 лева. Цената на сянката поскъпва с един лев. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж Той посочи, че 10 години цените не са променяни, но тази година е предвидено..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж

Плажната ивица във Варна, от вълнолома до Рибарския плаж, вече предлага платена сянка за тези, който ще започнат плажуване още от месец май. На много места по протежението й са разположени блокове с чадъри, на места по пет реда, на други все още по два. Градският плаж, обаче е осеян със заведения и нерядко туристите съчетават консумацията в бар или..

публикувано на 23.05.24 в 09:44

Пометените на спирка във Варна са без опасност за живота

Пострадалите, пометени от 20-годишен шофьор на спирка срещу входа на МБАЛ "Св. Анна", са без опасност за живота. Трима от четиримата остават в здравното заведение заради травми - счупени крайници и други наранявания. В болницата са настанени две жени и египетски гражданин с фрактура на левия крак, третата жена, пострадала при инцидента е освободена за..

публикувано на 23.05.24 в 08:42

Пътници на автобус се саморазправиха с шофьора, врязал се в спирка във Варна, след инцидента

Пътници от автобус по линия 20 след снощното произшествие, при което 20-годишен шофьор се вряза в спирка, са влезли във физически конфликт с него, потвърдиха от полицията. Няколко души са се саморазправили с предизвикалия инцидента млад водач, докато дойдат органите на реда. Припомняме, инцидентът стана около 20.20 часа в сряда. Прави ляв завой от ул..

публикувано на 23.05.24 в 08:40