Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществено обсъждане в Балчик: Да има наредба за културните дейности, но трябва да се прецизират текстовете

Близо два часа заинтересовани страни обсъждаха днес проектонаредбата за финансиране на културните дейности в община Балчик. Вносителят Владимир Лафазански – общински съветник от коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България", се аргументира, че приемането се налага в изпълнение на Закона за публичните финанси. Той уточни в отговор на въпрос, че не е запознат да има дадена препоръка за това към администрацията от финансово надзорна институция.

Всеобщо бе мнението, че е нужна наредба и обективност при отпускането на средствата, но и че така предложените текстове трябва да се прецизират, за да не доведат до по-големи спънки при организирането и провеждането на прояви от различно естество.

Валентина Георгиева – диригент и организатор на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ определи написаното като гилотина, по-сложна и от формата за кандидатстване с проекти към Национален фонд „Култура“ и ако догодина така предложената наредба е вече в сила, тя се отказва от събитието, с провеждането на което е ангажирана през цялата година повече от 10 години.

Сдружението „Музикален свят – Балчик“, което председателства, ще внесе детайлно предложенията си до вносителите на проектонаредбата.

Мартин Кръстев – организатор на детския фестивал „Пясъчни творения“ подкрепя наредба, която би осветлила финансирането и изброи общини, където вече има действащи такива. Според него трябва да се финансира на база резултати. Идеята е да се разширява културата , не може да се ограничаваме с организатори само от Балчик, смята Кръстев.

Най-голямото опасение е, че местните сдружения няма да могат да осигурят изискваните 20 процента самоучастие и няма да успеят да се защитят утвърдените вече фестивали, които организират с подкрепата на общинския бюджет, защото ще бъдат изместени от НПО-та, усъвършенствали се в усвояване на общински бюджети в страната.

Съветникът Николай Колев също е за приемането на наредба, но да се изчака дали ще бъдат приложени ефективно текстовете, приети в други общини: „Като идея е добре да има регулация и ясен принцип, но в този вид трябва да има големи корекции, за да я подкрепя“.

Галина Гавраилова – общински съветник, член на комисията по култура и организатор на фолклорен фестивал "Море от ритми", подкрепя да има наредба, но в този вид би ощетила провежданите до момента мероприятия и дала възможност за злоупотреби от нови такива. "Важното в документа е какво ще ограничи, позволи и разреши проблемите", убедена е тя, че трябва да се коригира.

Вносителят Владимир Лафазански успокои, че текстовете са и шанс за увеличаване на финансирането, а фестивалите – запазена марка на Балчик, няма причина да бъдат отрязани. Всеки, който кандидатства за средства, ще трябва да се аргументира защо и каква е връзката с Балчик на даденото събитие.

Дискусията завърши с предложението още две седмици да се внасят предложения, които да бъдат взети предвид при окончателното внасяне на наредбата в края на месеца. Възможно е ако не бъдат изчистени спорните моменти, влизането и в дневния ред на ОбС да се забави, но целта е нормативният документ да се задейства за бюджет 2025 г.

Припомняме, че в проек­тонаредбата се пред­виж­да сред­ства­та за фи­нан­си­ра­не на кул­тур­ни дей­нос­ти в бюд­же­та да се раз­пре­де­лят на кон­кур­сен прин­цип, обо­со­бе­ни в 4 Ком­по­нен­та: "Фес­ти­ва­ли и зна­чи­ми съ­би­тия", "Мо­бил­ност", "Граж­дан­ска ак­тив­ност" и "Произ­ве­де­ния на мес­тни пи­са­те­ли и важ­ни за об­щи­на­та из­да­ния". Проек­ти­те ще бъ­дат оце­ня­ва­ни от ко­ми­сии, с учас­тие­то на ек­спер­ти, уп­раж­ня­ва­щи дей­ност в сфе­ра­та на кул­ту­ра­та. Целият текст е на сайта balchik.bg

Подробностите чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плащаме по шест лева за чадър и шезлонг на плажа във Варна тази година

Тази година във Варна за чадър и шезлонг на плажа ще плащаме по 6 лева. Цената на сянката поскъпва с един лев. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж Той посочи, че 10 години цените не са променяни, но тази година е предвидено..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж

Плажната ивица във Варна, от вълнолома до Рибарския плаж, вече предлага платена сянка за тези, който ще започнат плажуване още от месец май. На много места по протежението й са разположени блокове с чадъри, на места по пет реда, на други все още по два. Градският плаж, обаче е осеян със заведения и нерядко туристите съчетават консумацията в бар или..

публикувано на 23.05.24 в 09:44

Пометените на спирка във Варна са без опасност за живота

Пострадалите, пометени от 20-годишен шофьор на спирка срещу входа на МБАЛ "Св. Анна", са без опасност за живота. Трима от четиримата остават в здравното заведение заради травми - счупени крайници и други наранявания. В болницата са настанени две жени и египетски гражданин с фрактура на левия крак, третата жена, пострадала при инцидента е освободена за..

публикувано на 23.05.24 в 08:42

Пътници на автобус се саморазправиха с шофьора, врязал се в спирка във Варна, след инцидента

Пътници от автобус по линия 20 след снощното произшествие, при което 20-годишен шофьор се вряза в спирка, са влезли във физически конфликт с него, потвърдиха от полицията. Няколко души са се саморазправили с предизвикалия инцидента млад водач, докато дойдат органите на реда. Припомняме, инцидентът стана около 20.20 часа в сряда. Прави ляв завой от ул..

публикувано на 23.05.24 в 08:40

Адресите без ток на 23 май

На 23.05.2024 от 13:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - Южна промишлена зона, фирмите: СЪНТРЪСТ ЕООД, ТРАНССТРОЙ-ВАРНА АД, ДЖИЯ 2001 ООД, СТФ АД, МЕХТРАНСКОМЕРС ООД, ММ-13 ЕООД, ЕСКАНА АД, ТЕХНОФЕР..

публикувано на 23.05.24 в 06:16

Променлива облачност в четвъртък

Утрото в четвъртък ни посреща с повече облаци. На места във Варна имаше и кратки превалявания. Подухва и лек североизточен вятър. Днес денят ще започне с облачно време и краткотрайни валежи в Североизточна България, които бързо ще се придвижат на североизток към Румъния. През останалата част от деня облачността ще е променлива, по-значителна на..

публикувано на 23.05.24 в 05:52

Пътят Варна - Добрич вече е отворен

Отвориха пътя Варна- Добрич след тежката верижна катастрофа, в която загина 24-годишен мъж. Припомняме, четири леки автомобила и бетоновоз се сблъскаха в района на аксаковското село Изворско.

публикувано на 22.05.24 в 21:05