Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставка до шкафче на куриер - как да защитим правата си?

Снимка: Pixabay

Когато си поръчваме нещо онлайн, вече освен на адрес или в офис на куриер, можем да си вземем поръчаната стока от шкафче на куриерската фирма или т.нар. "easybox".

Тук обаче възниква въпросът, можем ли да защитим правата си и как да получим парите си обратно, в случай че решим да върнем получената стока. Според Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите", когато изберем доставката на онлайн покупката ни да бъде до куриерските шкафчета и решим да я върнем в 14-дневния законов срок, трябва да уведомим писмено търговеца за отказа си и да пазим цялата кореспонденция с него и с куриерската фирма (sms с код за изпращане).

В платформата вече са получавали сигнали от потребители за некоректни търговци, които правят опити да спекулират с обстоятелството, че при този метод на доставка клиентите не разполагат с физическо доказателство, че са върнали стоката. Така потребителите срещат затруднения да си върнат парите.

"Ние имаме две линии на доказване. Едната е, че сме информирали търговеца, че желаем да върнем стоката. Другата е вече самата ни кореспонденция с куриерската фирма, за да получим кода за връщане обратно“, обясни Руменова и напомни, че шкафчетата са с инсталирано видео наблюдение, което се прилага съгласно правилата на GDPR. Така ние имаме достатъчно доказателства и ако този търговецът е коректен, той би следвало да ги признае.

За да запазите потребителските си права, включително и това да можете да се откажете от онлайн покупката в двуседмичен срок, винаги предварително проверявайте търговеца. Рисковете са най-големи в т.нар. маркетплейси, платформите за безплатни обяви и в социалните мрежи. Там могат да се появят и некоректни търговци, които използват авторитета на платформата за своята дейност. Може да попаднете и на физически лица, които не носят отговорност по законодателството за защита на потребителите, посъветва още Габриела Руменова. 





По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Конна база Виница

Квалификации за Държавното първенство се проведоха в Конната база във Виница

Близо 30 състезатели по конен спорт се включиха в квалификациите за Държавното първенство, които се проведоха днес на Конната база във Виница. Участниците са от Варна, Добрич, Бургас, Русе, Шумен и др.градове, каза за Радио Варна ръководителят на проявата Даниел Манев, който е главен треньор и председател на спортния клуб по конен спорт..

публикувано на 06.05.24 в 13:50
Кичево

В Кичево раздадоха курбан за здраве

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският..

публикувано на 06.05.24 в 12:12

Къде пътуваха българите по Великден?

Близките до България държави са били най-предпочитани от нашите сънародници, решили да посрещнат Великденските празници в чужбина.  Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.  Най-много българи е имало на Великден в Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония , а програмите са били..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Отбелязваме Гергьовден

На 6 май отбелязваме един от най-големите български празници - Гергьовден. В народните поверия, празникът предвещава пристигащото лято и новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. "Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи", смята народът. Щом вали в деня на..

публикувано на 06.05.24 в 07:08

Малките общини у нас в неравна битка с обезлюдяването

Населението у нас намалява и застарява. Данните на Националната статистика за миналата година сочат, че у нас живеят под 6 милиона и 500 хиляди души. В сравнение с 2022 година населението на страната намалява с 2 229 души, или с 0.03%. 24 на сто от българите са над 65-годишна възраст, а най-нисък е делът на възрастното население в областите..

публикувано на 05.05.24 в 15:17

Признателни пациенти откриха паметна плоча на обичан лекар

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната плоча не е..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Свободата на медиите в ЕС е в упадък

Ще се превърнат ли обществените телевизии в Европа в "папагал на правителството"? Според германската неправителствена организация „Съюз за граждански свободи в Европа“ свободата на медиите в Европейския съюз е в упадък и е близо до "точката на пречупване“. Тази тревожна констатация е резултат от "умишлени атаки или небрежност от страна на различни..

публикувано на 04.05.24 в 14:35