Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Поне три месеца уседналост, за да гласуваме на евроизборите

Автор:
Снимка: архив

На предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, които ще се проведат на 9 юни тази година, се изисква уседналост като условие за упражняване на вота, информират от Централната избирателна комисия.

Право да избират българските евродепутати имат гражданите, които са "живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз", предаде БНР. 

Това означава българските граждани да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на България или постоянен адрес у нас и настоящ адрес в друга държава-членка.

За граждани на друга държава членка на ЕС  гласуването в България ще е възможно, ако те имат адрес на пребиваване на територията на България или на друга държава – членка на Евросъюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Дневният ред включва предложение за дофинансиране бюджета на читалище „Просвета - 1901“ с. Оброчище с 12 хиляди лева, които ще подпомогнат участието на  представителен хор „Текенски напеви” в Международен фестивал „Prague Art Festival” в Прага, Чехия в периода 12-15 юли 2024 г. Докладите и обобщени отчети за приходите и разходите на читалищата в..

публикувано на 29.05.24 в 17:47

Улица "Сава Радулов" - дупка до дупка...

Огромни кратери пречат на движението  по улица "Сава Радулов" във Варна. Проблемът съществува от години, а на тази улица никога не е бил полаган нов асфалт, коментираха за Радио Варна живеещи и работещи в района. Въпреки че "Сава Радулов" се намира съвсем близо до улица "Чаталджа", където в момента текат ремонти, хората се питат кога и на тяхната..

публикувано на 29.05.24 в 16:55

Благотворително гребане 100 км в тандем на 1 юни пред Радио Варна

Заповядайте на  1 юни пред Радио Варна.  Включете се в благотворителното гребане  НИЕ СМЕ ЕДНО/ WE ARE ONE! Мей Максин  и  Николай Колев  ще гребат в тандем 100 км на гребен тренажор Concept 2. Спортното събитие за издръжливост цели набиране на средства за каузата  "Операция: Плюшено мече"  за образованието на младежи в неравностойно социално..

публикувано на 29.05.24 в 16:21
Снимката е илюстративна

Нощните автобуси и безплатният транспорт в дневния ред на сесията на ОбС-Варна

Общинският съвет във Варна ще проведе редовно заседание в четвъртък – 30 май, от 10 часа в зала "Пленарна". В предварителния дневен ред са включени 10 точки. Част от темите на сесията са посветени на обществения транспорт в града. Съветниците ще решат дали да се удължи работното време на няколко автобусни линии през активния туристически сезон. На..

публикувано на 29.05.24 в 15:32

Експерт: Не дрифт, а неопитността на водача, вряза кола в спирка във Варна

Младите шофьори не са достатъчно добре обучени да шофират безопасно. Общото между трагичния инцидент, при който загина пешеходец, ударен от кола на тротоара до бившия дом "Младост", и произшествието с врязал се автомобил на спирка срещу Окръжна болница, е неопитността на водачите. Това посочва главен инспектор Петко Камбуров, началник Сектор „Пътна..

публикувано на 29.05.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

Домашен питбул нахапа до смърт 36-годишна жена във Варна

Домашен питбул нахапа до смърт 36-годишна жена. Районната прокуратура във Варна разследва случая. Инцидентът е възникнал днес преди обяд в дома на 36-годишната жена. Тя била захапана от домашното ѝ куче за ръката, в резултат от което е възникнала силна кръвозагуба. Жената е починала. Кучето - порода питбул, е обезвредено от мъжа, с когото..

публикувано на 29.05.24 в 15:09
Цар Фердинанд

Тленните останки на цар Фердинанд вече са в България

Тленните останки на цар Фердинанд вече са в София. Те бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет, предаде БТА.  Тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който кацна пред правителствения ВИП на летище София. Ковчегът беше свален и..

публикувано на 29.05.24 в 14:49