Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ИА "Морска администрация"

Достъпът до 34 лодкостоянки по Северното Черноморие е забранен, защото са опасни

2
архив
Снимка: Румен Сарандев

Забраната за достъп до 34 опасни обекти по Северното Черноморие, където да пристават рибарски лодки съществува от 10 години и сега е актуализирана само с един обект. Всички лодскостоянки, които достигат до 100, не са регистрирани и де факто са незаконни. Те са обособени от границата с Румъния до нос Емине.

Причината за спирането на достъпа е, че обектите са опасни за рибарите и няма как Морската администрация да не издаде такова предписание. Това обясни във Варна капитан Валентин Енчев, директор на ИА "МА" в морската столица. Няма как администрацията да допусне приставане на плавателни средства, защото състоянието на съоръженията е такова, че застрашават човешкия живот и околната среда, обясни той.

Капитан Енчев каза още, че след сигнал прокуратурата извършва проверка на обект за спиране на плавателни съдове за несъответствия, на мястото е установено, че е излят бетон във водата.

Същевременно рибарите дойдоха на брифинга на капитан Енчев и заявиха, че от години този проблем е неглижиран от държавата и трябва да се намери спешно решение.

Енчев припомни, че през 2023 година е създадена работна група към областния управител, която извършва проверки на лодкостоянките. Той каза още, че е изготвен и регистър и категоризация  на всички обекти. 

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с кап. Валентин Енчев:


Капитан Валентин Енчев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Литургията на Цветница във варненската катедрала

Десетки варненци и гости на града дойдоха в катедралния храм „Успение Богородично“във Варна, където архиерейска света литургия отслужи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Сред присъстващите на боогослужението имаше много именици, а негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави всички присъстващи с празника и..

публикувано на 28.04.24 в 13:56

Илон Мъск проведе преговори в Китай

Технологичният милиардер и главен изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск беше в Китай за разговори в неделя, това е второто му пътуване за по-малко от година до най-големия пазар за електрически превозни средства в света. Китайският държавен телевизионен оператор CCTV каза, че Мъск - един от най-богатите хора в света - е провел среща с..

публикувано на 28.04.24 в 13:13
Традиционното албанско ястие тав коси – агнешко с кисело мляко и ориз. Снимка: Васко Василев-Базилио

Около 30 лв./кг. струва агнешкото на пазара, от производител е по 10 лв./кг.

От 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария пазар у нас - Женския пазар в столицата, предаде  БГНЕС. Само седмица преди Великден цените са следните: Шилешкото без кости е на цена от 17 лв./кг, агнешката плешка е на цена от 23,99/кг.,..

публикувано на 28.04.24 в 12:43

Хърватия търси пенсионери за работа

В Хърватия се появяват все повече се появяват, които предлагат работа само на пенсионери, което показва, че работодателите имат голяма нужда от тази категория жители, предаде N1. По принцип от 2019 г. пенсионерите могат да работят на непълен работен ден, 20 часа седмично, заедно с пълния размер на..

публикувано на 28.04.24 в 12:23
Папа Франциск

Папата на посещение във Венеция в първото си пътуване от месеци насам

Папа Франциск ще посети Венеция на 28 април - първото му пътуване извън Рим от седем месеца насам, което ще бъде внимателно наблюдавано на фона на опасенията за крехкото здраве на 87-годишния папа. Аржентинският понтифик обиколи света през 11-те си години като глава на Католическата църква, но не е..

публикувано на 28.04.24 в 10:05

Топла и слънчева неделя

Днес ще бъде слънчево, със слаб вятър от североизток. Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София - около 7°, а максималните - между 20° и 25°, в София - около 22°. След обяд над източните и планинските райони ще бъде с купеста облачност, но вероятността за валежи е малка...

публикувано на 28.04.24 в 08:55
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Днес Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Мандатът й ще е за срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева. До избора на..

публикувано на 28.04.24 в 08:53