Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят решение на проблема с картите и билетите на линия 409

Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Община Варна ще търси дългосрочно решение на дългогодишния проблем с автобусна линия 409. Това каза заместник-кметът по бюджет и финанси в Община Варна Христо Рафаилов по време на работна среща с областния управител проф. Андрияна Андреев и с кмета на Аксаково Атанас Стоилов. На срещата стана ясно, че това е в интерес и на Община Аксаково, тъй като там се планира изграждането на новата индустриална зона Варна - Аксаково, а линията и сега обслужва нейната територия.

Линия 409 се поддържа едновременно от общинското дружество „Градски транспорт“ и от частен превозвач. Двете общини – Аксаково и Варна, се разплащат помежду си въз основа на пробега на всеки от превозвачите.

Проблем при този вариант на обслужване на линията е, че при закупуване на дигитален билет пътниците не могат да го валидират в автобусите на частната фирма, тъй като те не разполагат с устройства за валидация. Така се налага да изчакат, докато дойде следващият автобус на „Градски транспорт“ и губят около 15 минути от времето, за което билетът е валиден. Освен това двете дружества не признават взаимно абонаментните карти на пенсионерите, беше отчетено по време на срещата, припомнят от общината.

Налице е и имиджов проблем, каза още Христо Рафаилов. Линия 409 обслужва летище Варна и някои от чуждите  туристи добиват впечатление от града ни още с качването си в автобуса. Европейската практика е летищата да организират шатъли до първата спирка на градския транспорт, допълни той.

На днешната среща беше решено да бъде сформирана работна група с представители на двете общини. Първата задача на експертите в нея е да направят юридически анализ на предложенията на двете страни, за да може до края на месец април, преди началото на летния сезон, проблемите с линия 409, която обслужва и „Златни пясъци“, да бъдат изчистени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от ул. „Охрид” в отсечката от кръстовището с ул...

публикувано на 28.05.24 в 17:56

Два влака се удариха на Централна гара в София

Два влака се удариха  на Централна гара във София, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Хоризонт", предаде БНР. Инцидентът е станал към 16,40 часа. Имало е удар между две композиции по време на маневри в района на гарата.  Леко пострадали са две жени.  Заради инцидента има закъснения на редица влакове в Централна гара.  Към момента се изясняват..

публикувано на 28.05.24 в 17:33

С нова магистратура в Морско училище до 10 години ще създаваме успешни бизнеси в сферата на космическите технологии

До 10 години от България могат да излязат успешни бизнеси в сферата на космическите технологии. Наложително е да се подготвят специалисти в тази сфера, затова започваме развитието на магистратура по космически инженерни науки във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, както и във Висшето военновъздушно училище, със съдействието на..

публикувано на 28.05.24 в 17:07

Арт макет на Черно море в Морската градина развълнува минувачи

На алеята зад Морското казино от няколко дни варненци и гостите на града могат да видят един голям черен релефен силует, изобразяващ Черно море. Инсталация, която предизвика вълна от коментари в социалните мрежи и недоумение сред хората. Тази инсталация е част от намесите в градската среда в рамките на второто издание на фестивала за съвременно..

публикувано на 28.05.24 в 16:56

МОН публикува отговорите от "малката матура" по математика

На днешното национално външно оценяване по математика се явиха 52 108 четвъртокласници. Те решаваха тест от 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, като се посочва един от три. Имаше 5 задачи с кратък свободен отговор, на които се записва само решението. Една задача е с разширен свободен отговор – изисква записване на решението и отговора...

публикувано на 28.05.24 в 15:24

До месец приключват спешните ремонти на улиците във Варна

До месец трябва да приключи рехабилитацията на всички улици във Варна, за които ремонтите са неотложни. Кърпенето на настилката в районите "Одесос" и "Приморски" започна от днес, каза за Радио Варна Пламен Китипов, зам.-кмет по инфраструктурата. Представители на фирмите изпълнители и общинската администрация вече са направили обход и са маркирали..

публикувано на 28.05.24 в 12:13

Ремонти на две улици в Кранево наесен са с осигурено финансиране

Община Балчик подписа споразумение за финансиране ремонта на част от водопроводната мрежа в село Кранево. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне 1.5 милиона лева за рехабилитация на ВиК инфраструктурата за 720 метра по улица "Дунав" и участък от 340 метра по улица "Приморска" в крайморското селище. Предвидено и цялостно..

публикувано на 28.05.24 в 11:45