Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добавиха 400 нови адреса към системата за прием на първокласници във Варна

Снимка: БГНЕС

Близо 400 нови адреса да бъдат добавени към системата от правила за прием на първокласници, гласува на днешното си заседание комисията по наука и образование към местния парламент. Става дума за новорегистрирани адреси в общината – основно в крайните квартали на Варна, няколко местности, сред които Ментеше, Планова, Боровец-Север, Кочмар, Акчелар, както и във варненските села Звездица, Тополи и Константиново. Допълненията се правят, тъй като адресът на детето е водещ критерий при прием в първи клас. Учениците, чийто постоянен или настоящ адрес е в административния район на училището, получават най-много точки при кандидатстване, припомнят от общината.

На днешното заседание стана ясно също, че е стартирала процедурата по номиниране за удостояване с награда „Варна“ за 2024 г. Съгласно приетите статути в експертните комисии за оценка на предложенията в сферата на науката и висшето образование и в сферата на предучилищното и училищното образование се включват по трима представители на ПК „Наука и образование“.

По правило начело на експертните комисии в двете сфери е председателят на ПК „Наука и образование“ Владислав Бакалов. В работата на двете комисии ще се включи и общинският съветник София Колева. Нейните колеги Жечка Георгиева и Давид Киркоров бяха избрани за членове съответно на комисията за оценка на предложенията в сферата на науката и висшето образование и на тази в сферата на предучилищното и училищното образование.

Съветниците бяха запознати и с отчет на дейността на комисията в периода от началото на мандата до 1 март 2024 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шествието на привържениците на Черно море

Шествието е във връзка с успешното завършване на сезона за варненския клуб и мача с отбора на Крумовград от последния кръг на първенството.  Той започва в 18 и 30 на стадион „Тича“.  "Моряците" гарантират сребърните медали в първенството и през новия сезон ще играят в европейския турнир "Лигата на конференциите"...

публикувано на 26.05.24 в 16:56
Варна, морето и регатата

От понеделник прохладни градуси

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Утре със слаб до умерен вятър от север ще проникне по-хладен въздух. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици. Минимални температури от 8 до 13°, преобладаващи максимални между 17° и 22°, за Варна минимална около 12°, максимална..

публикувано на 26.05.24 в 13:57

Шофьор оцеля по чудо при ужасяваща катастрофа в София

Шофьор е оцелял по чудо при ужасяваща катастрофа в столицата, видя репортер на БГНЕС. Тежкият пътен инцидент е станал на столичния булевард "Ботевградско шосе". По първоначална информация автомобилът е самокатастрофирал. Пътната мантинела е разрязала..

публикувано на 26.05.24 в 13:29

Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият Синод на Българската православна църква избра знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит. Той получи гласовете на 7 от духовниците, предаде репортер на БГНЕС. За Арсений гласуваха Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний,..

публикувано на 26.05.24 в 11:24

Колко опасни са вейповете?

Ново проучване дава яснота за рисковете от употребата на вейпове. Който е спрял цигарите, но е започнал да пуши вейпинг продукти, е по-застрашен от раково заболяване, пише Deutsche Welle . Хората, които са спрели цигарите, но са започнали да пушат вейпове, са по-застрашени от рак на белия дроб , разкрива ново проучване от Южна Корея...

публикувано на 26.05.24 в 09:47

Хотелиерите по родното Черноморие вдигат заплатите

Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10% в опит да..

публикувано на 26.05.24 в 09:15

Син наръга до смърт майка си в Севлиево

Мъж от Севлиево е нанесъл прободни рани в областта на шията на майка си. Вследствие на раните тя е починала, съобщи Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Габрово. Полицията е извършила оперативно-издирвателни мероприятия и е задържала мъжа...

публикувано на 26.05.24 в 09:07