Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна се включва в инициатива за безплатни прегледи за ендометриоза през март

Ендометриозата е мултифакторно заболяване с множество клинични изяви и разнообразна клинична картина, засягащо младите жени в репродуктивна възраст.

Хроничната болка, нарушенията в нормалния ритъм на живот и често срещаните фертилни смущения са сериозни проблеми, влияещи негативно както върху физическото, така и върху психичното здраве на жените с ендометриоза. Тя се разпространява най-вече в таза и може да засегне всеки един орган, локализиран в тази област.

Хроничното възпаление, породено от ендометриозата, само по себе си е един фактор на постоянен стрес за целия организъм. Така например, според проучване на Харвард, повишените нива на възпалителни фактори и оксидативният стрес водят до по-висок риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания при жените с ендометриоза.

Ето защо това многопластово по своя характер заболяване, с множество клинични изяви, влияещо върху всички аспекти от живота на една съвременна жена, изисква комбинираното лечение от група специалисти от различни специалности. Тяхната роля е да поддържат тясна връзка помежду си и да обсъждат всеки един случай индивидуално, от гинекологична, репродуктивна, психологична и пр. гледна точка, за да може пациентката да получи цялостно лечение.

Ендометриозата е коварно заболяване, способно да засегне всяка една система в човешкото тяло. Правилната диагноза, подпомагане на репродуктивните планове, както и проследяването на пациентите след прекарана операция са компоненти от изключително значение за цялостното лечение. Съвременните центрове, специализирани именно в борбата с еднометриоза, разполагат с богат набор от изброените по-горе специалисти, като всеки един от тях е запознат с особеностите на болестта. Едно нещо е сигурно – ендометриозата продължава да бъде енигматично и трудно лечимо заболяване в световен мащаб и правилното лечение зависи от индивидуалния подходът към всяка една пациентка.
Това заяви д-р Атанас Александров.
Чуйте подробности от разговора му с репортера ни Ваня Славова в прикачения звуков файл:

Д-р Атанас Александров ще преглежда на 15 и на 29 март след предварително записване на мобилен телефон 0883 404 104.
Прегледите ще се извършват в Медицински център за асистирана репродукция "Варна", на адрес бул. "Трети март" №9, сградата на Промишлена енергетика, етаж 3.

Ендометриозата намалява производителността на труда на 51% от жените с това заболяване и оказва отрицателно въздействие върху взаимоотношенията на 50% от страдащите пациенти.

Източна Европа е на трето място в света с 65 на 100 000 жени, според стандартизираните социологически извадки и единственият регион, в който заболяването продължава да има положителна тенденция на повишаване в последните десет години.

Ето защо навременното диагностициране на ендометриоза е важно, като по този начин по-лесно се управляват последствията от заболяването в дългосрочен план.


Д-р Атанас Александров e специализирал  в продължение на една година в университетската болница в Клермон-Феран, Франция и в център за лечението на дълбока ендометриоза в клиника Тиволи, Бордо, Франция. По време на обучението си е провел множество обучителни курсове в областта на минимално инвазивната гинекология. Придобил е сертификат на Европейската асоциация за гинекологична ендоскопия (ESGE) за минимално инвазивен гинекологичен хирург (Minimally invasive gynecological surgeon (MIGS) – Level 2 (GESEA Program). Основните му интереси са в областта на миниинвазивната хирургия, главно в лечението на дълбока ендометриоза и репродуктивна хирургия.

По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънски туристи напълниха Слънчев бряг, лошото време не ги изплаши

Няма отказани резервации по морето заради лошото време. Част от хотелите в Слънчев бряг, Несебър и Поморие отвориха за Великденските празници, като в тях почиват предимно румънци, българи и гърци. Има и полски туристи и малко англичани, предава БГНЕС. Само в един от хотелите в Слънчев бряг за празниците са дошли близо 900 румънци. „Предварителните..

публикувано на 04.05.24 в 16:40

Слънчево време на Великден

До полунощ валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще намалее и през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който следобед ще се преориентира от югоизток. Минимални температури между 6° и 11°, а максимални от 18° до 23°, по Черноморието 15°-20°. За Варна минимална температура 11°, а максимална около 19°...

публикувано на 04.05.24 в 16:15

И партия МЕЧ с листа във Варна

Професор Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и специалист по национална и международна сигурност е водачът на листата на партия МЕЧ във Варна. Листата се състои преимуществено от млади хора, всеки от които обаче е компетентен в своята област, каза Радулов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията на листата в РИК-Варна.

публикувано на 04.05.24 в 16:10

Спират Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за планов годишен ремонт

На 5 май, Великден, пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Необходимото за..

публикувано на 04.05.24 в 16:00

БСП и "Левицата" се регистрираха за вота

Пълна листа за парламентарните избори регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) във Варна от БСП за България. Водач на листата е Борислав Гуцанов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията.

публикувано на 04.05.24 в 15:55

3000 туристи посрещнат Великден в Албена

Близо 3000 души ще посрещнат великденските празници в "Албена", съобщават от ваканционното селище. С това комплексът ще даде своеобразен старт на летния туристически сезон. Врати ще отворят общо осем от хотелите във курортния комплекс. Туристите са предимно от България и Румъния. Те ще бъдат посрещнати с тематични менюта, подготвени от главните готвачи..

публикувано на 04.05.24 в 15:00
проф.Драгомир Пламенов, ректор на ТУ-Варна

ТУ - Варна със съвместна магистратура с академията в Свищов

Техническият университет (ТУ) във Варна подготвя нова магистърска програма съвместно със Стопанската академия в Свищов, съобщи БТА като цитира ректорът на висшето училище проф. Драгомир Пламенов. По думите му тя е свързана с автомобилното застраховане, а целта е първият прием по нея да бъде реализиран още през новата учебна година. В Академията в..

публикувано на 04.05.24 в 14:50